Pronađena knjiga sa 65 Van Gogovih crteža

Kultura 15. nov 201617:09 > 17:12
REUTERS/Jacky Naegelen

Više od 125 godina posle smrti čuvenog slikara Vinsenta van Goga pronađena je do sada nepoznata knjiga sa 65 crteža.

Više od 125 godina posle smrti čuvenog slikara Vinsenta van Goga pronađena je do sada nepoznata knjiga sa 65 crteža.

Francuska izdavačka kuća „Le Seuil“ je saopštila da je reč o jednom od najvećih umetničkih otkrića u Francuskoj poslednjih godina.

Veruje se da je postimpresionistički slikar holandskog porekla, čijih se sedam umetničkih dela nalazi među 30 najskupljih slika svih vremena, naslikao crteže mastilom po poslovnoj knjizi hotela u Arlu na jugu Francuske, u kojem je odsedao.

REUTERS/Jacky Naegelen

Iako originali crteža nisu predstavljeni na konferenciji za novinare u Parizu, knjiga koja sadrži crteže biće objavljena u četvrtak pod naslovom „Vinsent van Gog, Magla u Arlu: Oktrivena knjiga za slikanje“.

Knjiga će biti objavljena u Francuskoj, Velikoj Britaniji, SAD, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, a potom će se, u zavisnosti od interesovanja, naći i pred čitaocima u ostalim zemljama.

Muzej: Crteži su imitacija

Muzej Van Goga u Hagu saopštio je da su crteži u svesci imitacija Van Gogovih crteža. Stručnjaci muzeja su to zaključili na osnovu višegodišnjeg istraživanja Van Gogovih dela.

„Eksperti su razmotrili stil, tehniku i način predstavljanja figura, i zaključili da crteži sadrže topografske greške i da se nepoznati autor oslanjao na izbeljene Van Gogove crteže“, naveo je muzej koji poseduje najveću kolekciju dela velikog umetnika.

Knjiga sa 288 strana sadrži veliki broj crteža, čiju su autentičnost potvrdili drugi slikari i naučnici, naveo je izdavač ove knjige i dodao da je original sveske u privatnom vlasništu.