Arsenijević: "Grlom u Jagode" – serija koja sublimira sve

Kultura 29. okt. 201610:46 > 11:09
Podeli:
Izvor: N1

Reditelj Stefan Arsenijević kaže da je serija "Grlom u jagode", pored toga što je postala fenomen pop kulture, fascinantna i zbog postupaka koje danas smatramo modernim, a postojali su i koristili su se i pre 40 godina.

„Fasciniram se koliko ima postupaka koje sada smatramo modernim…Mešanje igranog i arhivskog materijala, junaci koji govore u kameru, kvazidokumentarni materijal. Serija se bazira na šezdesetim, ali se dešava do 1945. do 1975, vidimo prošlost, sadašnjost i budućnost. Neki glumci su glumili sami sebe, kao Dragan Zarić ili Stanislava Pešić. U seriji je sublimirano mnoštvo fantastičnih ideja i postupaka koji se vrlo lako gledaju i lako komunicira serija sa publikom“, kaže Arsenijević.

On kaže da je serija „Grlom u jagode“ obeležila dolazak nove glumačke generacije i generacije reditelja, koji su posle postali poznati kao češka škola.

Ove godine se navršava 40 godina od premijernog prikazivanja televizijske serije „Grlom u jagode“. Jubilej se obeležava u Kulturnom centru Beograd, gde će do 30. oktobra biti prikazano svih 10 epizoda serije.

„Sala je bila prepuna dok smo prikazivali prve dve epizode, predstavili smo članove ekipe, skoro svi su došli Bilo je fascinantno što su ljudi komentarisali, smejali se, govorili replike unapred. Ekskluzivitet ovih večeri su susreti sa glumcima, razgovori sa autorima. Na više nivoa se obeležava jubilej, druženje i podsećanje na jedno vreme i vrhunske domete televizije“.

Replika iz desete epizode, kada tata Sreten razgovara sa Banetom i kaže – „Svi smo mi u nekom trenutku hteli da kažemo ne ali smo ipak rekli da“ – sublimira sve, smatra Arsenijević. 

„Cela serija govori o odrastanju generacije koja ima puno ambicija i energije da uradi nešto sa životom, ali neke ne ostaju ostvarene, priča kako mladi odrastaju i postaju ljudi, kako pristaju na kompromise i na kraju završavaju kao mediokriteti, kakvih ima puno u našem društvu“.

Komentarišući susret premijera Aleksandra Vučića sa producentima serijala „Kripton“ u produkciji „Warner Bross“ i direktorkom produkcije „Work in progress“ o podsticajima za strane filmske produkcije i planovima za stvaranje regionalnog filmskog centra u Srbiji, Arsenijević je rekao da je to sjajan podsticaj, ali da ne treba da zboravimo da razvijamo domaći film.

„Dolazak stranih ekipa je sjajan podsticaj, i za privredu i za filmsku industriju. Plašim se da ne treba da stavimo akcenat na to da smo mi neka zemlja trećeg sveta gde je jeftino da se snima, treba da razvijamo domaće filmove i autore. Čini mi se da je film prolazio kroz teške periode, sada su se stvari sredile, imamo dva puta godišnje konkurs. Takođe, verujem u regionalnu saradnju, serija Grlom u jagode je pravi primer za to“, kaže Stefan Arsenijević.