Izložba slika Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića

Kultura 04. okt. 201619:19 > 19:21
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Izložba "Još jedan pogled na Uroša Predića", na kojoj će publika moći da vidi 24 dela jednog od najpoznatijih srpskih slikara 19. i 20 veka, otvorena je u beogradskom Domu Jevrema Grujića.

Posetioci će do 9. novembra moći da vide 22 dela Uroša Predića koja su u posedu Pančevačkog muzeja, dok su dve slike deo zbirke iz fundusa Doma Jevrema Grujića.

Izložena su dela koja je Predić naslikao u periodu od 1886. do 1945. godine, a neka od najpoznatijih su portreti bračnog para Hadži-Pavlović, portret kralja Aleksandra I Karadjordjevića i ikona Sveti Pantelejmon isceljuje slepe.

Izložbu je u prepunom Domu Jevrema Grujića, gde su zbog gužve pojedini posetioci čekali ispred ulaza, otvorio ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

On je ukazao da je Predić bio jedan od najuticajnijih umetnika svoga vremena, natprosečno talentovan čovek posebnog kova.

Vukosavljević je najavio da će ministarstvo kulture podržavati ovakva dešavanja, kao i institucije koje ih organizuju.

„Mislim da će publika uživati u odabiru slika i osim, možda, Narodnog muzeja nema prikladnijeg mesta za ovakvu izložbu“, kazao je Vukosavljević.