Ministar očekuje da Novi Sad bude prestonica kulture 2021.

Kultura 29. sep 201617:08 > 17:10
N1

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je optimista i da se nada pozitivnom ishodu kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da pomognemo, kako u vidu tehničke i finansijske pomoći, tako i organizacione i programske”, rekao je Vukosavljević posle sastanka s komisijom koja odlučuje kojem gradu će pripasti titula Evropske prestonice kulture, saopštio je kabinet gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Vučević je izrazio zadovoljstvo jer Ministarstvo kulture „nedvojbeno podržava“ Novi Sad kao kandidata za Evropsku prestonicu kulture.

„Mi smo u prethodnom periodu prosto vapili za tim. Međutim, sada možemo da kažemo da imamo ministra u Vladi koji razume koliko je ta kandidatura značajna, ne samo za Novi Sad, nego za celu državu Srbiju“, kazao je Vučević.

Pokrajinski premijer Igor Mirović rekao je da Pokrajinska vlada „u punom kapacitetu“ podržava kandidaturu.

Vukosavljević je izrazio zadovoljstvo i posetom Matici srpskoj, za koju je rekao da je „temeljna ustanova srpske kulture, temelj i osnov srpske tradicije“.

„Ubuduće će država posebno voditi računa o toj ustanovi, koja ima 190 godina neprekinute tradicije“, obećao je Vukosavljević.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić je ocenio da je poseta ministra „više nego ohrabrujuća za Maticu srpsku”.

Vukosavljević je s Vučevićem razgovarao i o obeležavanju 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, koje treba da bude organizovan 2018. godine.