Novi film Rajka Grlića priča o ljudima i predrasudama

Kultura 24. sep 201610:14 > 12:42
N1

Najnoviji film reditelja Rajka Grlića i scenariste Ante Tomića, "Ustav Republike Hrvatske" na uglednom Montreal World Festivalu osvojio je glavnu nagradu Gran pri Amerike, za najbolji film i to jednoglasnom odlukom žirija.

Osim kritičara, film je odlično prihvatila i publika, bar američka koja ga je za sada imala priliku videti.

„Oni su uzeli nevinost filmu, gledali su ga kao da gledaju u Zagrebu, razumeli su film. Nisam s njima bio na projekciji, a posle su mi rekli da su plakali i smejali se, to što oni meni govorili dokaz je da je priča potpuno razumljiva bilo gde“, kaže Grlić.

Film je ljubavna priča o mržnji, a, objašnjava Grlić, nadahnuta je hrvatskim prilikama: „Živimo u nekom prostoru gde se ljudi nadahnjuju tuđom krvlu netrpeljivosti, gde to političari koriste van svake kontrole. Političari su svesni da je to najlakši put ka vlasti. Rasipaju razne oblike netrpeljivosti i onda ta ‘prašina’ ulazi u ljude, a da uopšte nisu svesni. Ovo je priča o ljudima kojii se po ‘defaultu’ ne trpe i koji su po svemu različiti. Sve moguće predrasude u njima žive i onda ih jedan trenutak natera da moraju komuncirati, i tada čovek shvata da onaj pored tebe nije dvodimenzionalno već trodimenzionalno biće.“

U glavnoj ulozi filma pojavljuje se proslavljeni srpski glumac Nebojša Glogovac. Uloga je takva da propituje predrasude o različitostima – Glogovac glumi homoseksualca, transvestita uz to obrazovanog čoveka, penzionisanog profesora.

Objasnio je zašto se film zove „Ustav Republike Hrvatske“: „Zato što je to jedna priča o čoveku koji mora položiti Ustav i traži pomoć od drugoga da mu pomogne, od toga počinje priča. Devedeset pet posto građana države pod kojom bi Ustav trebalo da počiva, nikada ga nije pročitala. Ali ti isti ljudi, koji su izbrani da ga štite, oni ga prvi krše“, kaže Grlić.

„To je ozbiljan film koji se gleda s osmehom“, zaključio je poznati reditelj.