Kad se sretnu istorija i film, nastanu čudne figurice

Kultura 23. sep 201613:35 > 13:48
Podeli:
Izvor: N1

U galeriji Štab otvorena izložba figura, figurica i figurina pod nazivom JGB Design by Mirius.

Cela izložba predstavlja susret istorije i filma, pa smo tako zabeležili kako to izgleda kad Tito postane Joda, a Šekspir postane Divine.

Već na vratima sačeka vas Tito. I to u verziji džedaja Jode. Kada prođete pored najvećeg sina naših naroda i narodnosti, sačeka vas Džoker, a potom se ređaju Hanibal, sa sve maskom iz filma Kad jaganjci utihnu, zatim Divine, Vrana, ali i Majkl Džekson, i na kraju, veliki diktator.

“Kada gledalac izađe posle filma, on mora da mrzi ili da voli, nema sredine, ako je sredina, onda si neuspešan. Znači, mora da mu se dopadne film ili da kaže film je odvratan, ali ako ne kaže ništa i bude ravnodušan, ti si propao. I meni se to godinama provlačilo kao misao, i na kraju kad smo počeli da se bavimo ovim, mi smo rekli da se ovim bavimo kako bi čovek rekao ovo je odvratno ili ovo je fenomenalno. Inače, sve ovo je napravljeno za američko tržište, jer mislim da je ovo jako teško plasirati u samoj Srbiji”, kaže Zvonko Đorđević iz Štaba.

I iako je većina skulptura napravljena od gipsa, jedna je drugačija, u neonu je spoj Džona Travolte, Terminatora i Vuka Draškovića. Autori svih skulptura su studenti Fakulteta primenjene umetnosti na odseku primenjeno vajarstvo.

Opširnije u prilogu Jelene Sotirović: