Izložba o transeksualnim Romkinjama u okviru Nedelje ponosa

Kultura 14. sep 201612:13 > 12:21
Civil Rights Defenders

U četvrtak, 15. septembra u galeriji Štab u Beogradu biće otvorena izložba fotografija o transeksualnim Romkinjama pod nazivom "Nevidljive". Autori izložbe su Vesna Lalić i Dragan Kujundžić, novinski fotografi.

Ova izložba se održava u sklopu Nedelje ponosa 2016, a tema je diskriminacija po više osnova. Kako se navodi u saopštenju Civil Rights Defenders, transeksualne Romkinje su odbačene od svih – LGBT zajednice, romske zajednice i celog društva.

„Diskriminacija je i dalje jedan od najvećih problema u Srbiji, ali ga građani ne prepoznaju sve do trenutka dok sami ne postanu žrtve. S obzirom da svaki građanin ima mnogo identiteta, posebno teški slučajevi su oni kada je neko diskriminisan po dva ili više osnova. Međutim, ovakvi slučajevi su mnogo manje poznati javnosti, a žrtve višestruke diskriminacije se mnogo ređe odlučuju da prijave slučajeve. Većina veruje da je sve što im se dešava normalno i da tako mora da bude“, rekao je Goran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders.

Civil Rights Defenders

Početak izložbe je zakazan za 21 h.

Nedelja ponosa 2016. je otvorena u ponedeljak, 12. septembra, i obuhvata mnoštvo kulturnih i debatnih programa sa ciljem osnaživanja i povećanja vidljivosti LGBT zajednice.