Laušević emotivno o nagradi u Nišu: Ovo je drugi gren slem

Kultura 27. avg 201609:50 > 09:51
Promo

Glumcu Žarku Lauševiću pripala je nagrada "Gran pri Naisa" za ulogu beskućnika Mome u filmu Smrdljiva bajka. Laušević je dobio i priznanje publike za najboljeg glumca. Dodelom nagrada na Niškoj tvrđavi završeni su "Filmski susreti" u Nišu.

 Vidno uzbuđen i na ivici suza Laušević je, primajući nagradu naveo da je doživljava kao svoj drugi grend slem.

„Onaj prvi pre 23 godine nisam uspeo da primim, ali vi se bili tu i pomogli mi da uspem da u nečemu pronađem neku nadu, a sada ste tu i da poverujem da ponovo živim“, rekao je Laušević.

Publika u Nišu ispratila je Lauševića gromoglasnim aplauzom.

Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu „Car Konstantin“ na 51. „Filmskim susretima“, žiri je dodelio Lazaru Ristovskom za ulogu Žarka u filmu „S one strane duge“. Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu „Carica Teodora“ dobila je Jelena đokić za ulogu Eme u filmu „Smrdljiva bajka“.

Povelja za izuzetnu mušku ulogu pripala je Vuku Kostiću za ulogu Obrada u filmu „Igra u tami“, a povelja za izuzetnu žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za ulogu Milene u filmu „Dobra žena“.

Povelju za epizodnu mušku ulogu osvojio je glumac Igor Damjanović za ulogu Fadilja u filmu „Igra u tami“, dok je poveljom za žensku epizodnu ulogu nagrađena Tamara Krcunović, za ulogu Mine u filmu „Vlažnost“.

Priznanje za najboljeg debitanta uručeno je Marti Bjelici za ulogu Milice u filmu „Otadžbina“, a plaketu za stranu glumicu osvojila je Ksenija Marinković ulogom Vesne u filmu „S one strane“.

Priznanje za ukupan doprinos razvoju kinematografije posthumno je dodeljeno glumcu Miloradu Mandiću Mandi.

O nagradama je odlučivao žiri ,čiji je predsednik bila glumica Sloboda Mićalović, a članovi Tanasije Uzunović i Kalina Kovačević. Poslednje večeri na programu „Filmskih susreta“ prikazani su gostujući dokumentarni filmovi „Lutajuća srca- arhiv emocija“, režisera Vladimira Ristić i „Radnički je ljubav Niša“, režisera Miodraga Miljkovića.