Žarko Laušević: Od sebe se ne može pobeći

Kultura 25. avg 201617:29 > 17:30
Promo

Za ulogu beskućnika Mome u filmu "Smrdljiva bajka" Žarko Laušević proglašen je glasovima publike za glumca pete festivalske večeri Filmskih susreta u Nišu.

Laušević je na konferenciji za novinare danas u festivalskom pres centru istakao da je prihvatio da igra u filmu „Smrdljiva bajka“ jer mu se scenario dopao na prvo „čitanje“, ali i zbog toga što na prvi pogled taj film nije imao nikakve veze sa njim.

„Mislio sam da to nema nikakve veze sa mnom, međutim to nije tačno. Čovek u svemu pronađe sebe. Od sebe se ne može pobeći“, istakao je Laušević.

On je rekao da je u vreme kada je dobio ponudu za „Smrdljivu bajku“ imao i ponude za druge filmove, ali su svi oni na neki način bile asocijacije na ono što mu se dešavalo i konekcije sa njegovim životom.

Uloga u „Bajci“, dodao je Laušević, barem je nekako fizički delovala drugačije.

„Bez obzira šta radili, opet iza svega ostaje emocija. Ukoliko ona vredi, stići će do nekih ljudi. Ukoliko je stigla kao rezultat ovog filma, zadovoljan sam, ali ne zbog sebe već zbog teme koja je stvarno vredna pomena“, naglasio je Laušević.

„Jedan čovek ne može da reši sve probleme ovog sveta“

Prema njegovim rečima „ta smrdljva priča naše svakodnevice“ o nesrećnicima koji su se isključili iz društva ili silom prilike ili svojom odlukom, može se lako pronaći u bilo kom gradu u svetu.

Laušević je istakao da jedan čovek ne može da ispriča sve te priče i da reši sve probleme ovog sveta, ali može makar malo da skrene pažnju na to jer to nikog ne zanima.

 „Ti ljudi ne mogu ništa da promene i to je najveća tuga malog čoveka. Ukoliko je film nešto malo pomogao da se promeni u pogledu na te ljude, to bi bilo divno“, kazao je glumac.

Glumac Petar Božović koji u filmu reditelja Miroslava Momčilovića igra kralja beskućnika rekao je da je film ogromna i tačna metafora sveta u kojem živimo.

„Film je samo provokacija koja treba da vas trgne iz letargije. Da vas otrgne da ne „blejite“ u televizore i ne slušate već 50, 60, 100 godina jedan isti govor“, rekao je Božović.

On je rekao da je ulogu u filmu „Smrdljiva bajka“ shvatio kao tragediju naše intelektualne elite, koja na žalost više ne postoji.

„Pored toliko umnih, velikih ljudi, fakulteta i institucija, sve je doterano dotle da je bolje recitovati Dantea na đubrištu nego ga predavati u školi, jer ga u školi niko ne razume“, kazao je Božović.

Filmski susreti, 51. po redu završavaju se sutra uveče dodelom nagrada i prikazivanjem gostujućih filmova „Lutajuća srca – arhiv emocija“ režisera Vladimira Ristića i „Radnički je ljubav Niša“ režisera Miodraga Miljkovića.