Bekjarev: Imam 200 nagrada, ali ne i nacionalnu penziju

N1

"To su strašne stvari. Imam jedno 200 nagrada, ništa to ne znači - nisam u stranci, ne mogu da budem sa nacionalnom penzijom", kaže glumac Ivan Bekjarev.

Ne razumem se u politiku, jer najgore u politici prođu ljudi koji govore ono što misle.

„Ja kao građanin navijam da meni bude najbolje. Da li je bolje da budeš u EU, ili Kini i Rusiji, ja mislim da je najbolje da se vežemo za sve. Ali to ne može, i sada ne bih voleo da budem na mestu političara. Pametniji od mene se bave politikom, ja sam glup za to. Samo bih voleo da se mnogo više pominje kultura, o kulturi niko ne vodi reč, da ne pričam o nacionalnim penzijama, to je skandal nad skandalima“, kaže Bekjarev.

Kako naš poznati glumac kaže, njemu su oduzeli penziju koju je skoro dobio, zato što je „tadašnji ministar kulture odlučio da ubaci svoje društvo iz poslastičarnice“ za nacionalne penzije.

On kaže da su sportisti uspeli da reše to pitanje.

„Zakon o kulturi ne postoji, a sportisti su uspeli to da reše. Osvajač zlatne olimpijske medalje ima 150.000 dinara penzije. Ja bih imao 50.000 da sam dobio nacionalnu penziju. Kako umetnik ima tri puta manje od sportiste? To su sve nelogičnost u našem društvu i u tome se vidi naš odnos prema kulturi“, kaže Bekjarev.

„Ničim se ne mogu opravdati rijaliti“

Gledam rijalite iz radoznalosti da vidim dokle može da ide ta bruka. To je najbolja priprema za stvari koje se dešavaju, poput toga u Žitištu, kaže glumac Ivan Bekjarev.

„Ničim se ne mogu opravdati rijaliti. Mora nešto da se uslovi nekim zakonom, mislim da tu ima nedopustivih stvari. To je bruka, znam da se to uvozi, da su to ideje iz inostranstva, i to je uvek gledano, jer svi vole da zavire u tuđe špajzeve, ali to mora da se reši nekim zakonom. Mislim da je to strašno“, kaže Bekjarev.

Ne može nama manjina da diktira kreaciju programa, kaže naš poznati glumac.

„Televizija mora, po cenu gledanosti, mora da napravi balans u programu šta može i šta ne može. Sada više nema pravila, svako radi šta hoće“, kaže Bekjarev.

Zanimanje lektora je ukinuto, zanimanje spikera izgubilo rat sa kičom, dodaje naš glumac.

„Kič je postao naša svakodnevica“, kaže Bekjarev i dodaje da je u današnje vreme teško biti glumac.

„Glumačkih škola sve više, tržišta manje. Stvara se hiperprodukcija glumaca“, kaže Bekjarev.

Bekjarev dodaje da gledanost ne sme da bude glavni pokretač programa.