Basari uručena književna nagrada Isidora Sekulić

Kultura 16. jun 201615:09 > 15:20
N1

Piscu Svetislavu Basari danas je, u Skupštini Beograda, uručena književna nagrada "Isidora Sekulić" za 2015. godinu, za roman "Anđeo atentata" u izdanju "Lagune".

Basara se, primajući nagradu, zahvalio žiriju i kazao da će ostati dosledan i neće držati govore. 

Članica žirija Biljana Dojčinović kaže da se Basara u svom romanu na poseban način bavi atentatom u Sarajevu, „temom koja je opsesivno prisutna u javnosti“, u vreme 100. godišnjice i dodala da je roman „štivo koje se lako čita, ali teško zaboravlja“. 

 Predsednik Fonda „Isidora Sekulić“ Ratko Adamović kazao je da nije bilo lako održati nagradu skoro pola veka u zemlji u kojoj se „kultura računa tamo negde iza nule“. On je kazao da knjiga odiše „lekovitim sarkazmom i ironijom Svetislava Basare“ i poručio piscu da će mu nagrada „Isidora Sekulić“ s godinama postati sve draža.

Predstavnik opštine Savski venac, koja inače dodeljuje nagradu, Zoran Kocić rekao je da je zadovoljan što je nagrada dodeljena „jednom od najcenjenijih, najplodotvornijih i najistaknutijih pisaca“ u Srbiji. 

U žiriju za nagradu su bili Branko Kukić, Biljana Dojčinović i Alen Bešić. 

Na konkurs je stiglo 75 naslova, a u najužem izboru bili su „Svetlost na vodi“ Veselina Markovića, „Muzej melanholije“ Velimira Ćurguza Kazimira, „Park Logovskoj“ Dane Todorović, „Estoril“ Dejana Tijaga Stankovića, „Islednik“ Dragana Velikića i „Republika Ćopić“ Vuleta Žurića. 

Književna nagrada „Isidora Sekulić“ dodeljuje se od 1967. godine delo objavljeno u prethodnoj godini, pisano u nekom od književnih žanrova u kojima je pisala Isidora Sekulić.