Omaž Šabanu Bajramoviću u Sarajevu, ali ne i u Nišu

Kultura 16. apr 201613:48 > 14:08
REUTERS/Dado Ruvic

Dan kada se navršava 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića biće 17. aprila obeležen velikim koncertom Gorana Bregovića i Crnih mambi, promocijom dokumentarca o kralju romske muzike, izložbom i okruglim stolom o njegovom stvaralaštvu, ali ne u Nišu - gde je rođen, već u Sarajevu.

Glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je kao direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu organizaciju ovog događaja počeo još pre 6 meseci, kaže da je ceo grad srećan zbog omaža Bajramoviću.

„Biće nezaboravno! Jako sam sretan da je san koji već dugo sa nekoliko prijatelja sarajevskih, kasnije i niških, sanjam, došao na 48 sati pred svoju realizaciju“, rekao je Hadžihafizbegović za Južne vesti.

On kaže da je sve otišlo mnogo dalje od trenutka kada su poželeli da naprave „nepretenciozni performans jednom velikom čoveku i umetniku“.

„Kada smo na vebu Kamernog teatra objavili da ćemo napraviti ovaj događaj, dobijali smo pozive iz Dubrovnika, Splita, Ljubljane, Amsterdama, Beograda, Varaždina i cijele ex-Jugoslavije. Moglo je da bude tu i 20.000 ljudi, koliko je njihovo interesovanje da budu na mestu gde se obeležava 80 godina od Šabanovog rođenja“, priča Hadžihafizbegović.

Sarajevski glumac će na okruglom stolu govoriti o Šabanu kao o umetniku apsolutnog sluha koji je napisao stotine najlepših pesama. Zato kaže da je on „Rej Čarls Balkana i jugoistočne Evrope“.

Upoznao ga je pre tridesetak godina u Nišu, koji, kaže, „neizmerno voli“ jer je to „mjesto njegovih uspomena“.

I dok se u Sarajevu odbrojavaju sati do omaža Šabanu, najavljuju posetioci iz Detroita, a među pokroviteljima manifestacije se nalazi i ambasador misije Oebs i Ministarstvo kulture Kantona Sarajevo, u Nišu ništa slično na 80 godina od njegovog rođenja niko ne organizuje. Šabanovi prijatelji koji sutra putuju u Sarajevo kažu da je to „tužno i ružno“

„Tamo je to odjeknulo! Već sam bio sa Saitom u Sarajevu i gostovali smo po televizijama tri dana. Pitaju me ljudi – zašto u Sarajevu? Razlog je njihova ljubav prema tom čoveku. A ovde ništa“, kaže Radiša Sarić.

Muzički urednik Niškog kulturnog centra Svetislav Vezenković, koji je, kako ističe, fokusiran na klasičnu i umetničku muziku, kaže da ustanova u kojoj radi nije pripremila nikakav program na ovaj značajni jubilej. Smatra da jedan od razloga za to može biti to što „ne prepoznajemo naše domaće umetnike“ i što im „ne dajemo na značaju onoliko koliko bi trebalo i moralo“.

Niški novinar i autor dokumentarnog filma o Šabanu Bajramoviću, Dejan Tasić, smatra da se ovim još jednom potvrđuje da je ovaj muzičar bio poštovaniji van Niša i Srbij.