Slučajno pronađena Karavađova slika

Kultura 12. apr 201620:07 > 20:10
Reuters/ Charles Platiau

Izgubljena slika velikog italijanskog majstora 17. veka, Mikelanđela Karavađa, slučajno je pronađena na tavanu jedne kuće u jugozapadnoj Francuskoj. Procenjuje se da slika vredi 120 miliona evra.

Prema rečima dvojice evropskih stručnjaka, slika je izvanredno očuvana i predstavlja autentično Karavađovo delo.

„Pre dve godine, pozvali su me telefonom da dođem u svoju kancelariju kako bih video sliku koja je slučajno pronađena kada je procurila voda na tavanu jedne kuće u okolini Tuluza“, rekao je aukcionar iz Tuluza Mark Labarb.

On je dodao da je primetio oštećenje koje je voda prouzrokovala na desnoj strani slike, prekrivene prašinom. Labarb je naveo da je, pošto je obrisao prašinu komadom nakvašene vate, primetio da je to biblijska scena Juditinog odrubljivanja glave Holofernu, jedna od omiljenih tema slikara Karavađovog vremena.

Delo je najverovatnije ostalo sakriveno zbog svog brutalnog sadržaja, nepodobnog za ukrašavanje salona, kazao je Labarb. Vlasnicima kuće, čiji su preci u njoj živeli od sredine 19. veka, nije poznato kako je slika dospela na tavan.

Reuters/ Charles Platiau

Vrednost slike je procenjena na 120 miliona evra, a francuski kolekcionari već su bacili oko na nju. Delo veoma podseća na sliku koja se nalazi u Italiji, obrađuje istu temu i poznata je kao kopija izgubljenog Karavađovog dela, rekao je Labarb.

Italijanski stručnjak Nikola Spinoza koji je organizovao brojne izložbe posvećene Karavađu, potvrdio je da je pronađena slika Karavađovo delo. Spinoza kaže da ona najverovatnije potiče iz 1605. godine i da tematski odgovara tom vremenu u kojem su prikazivane ljudske drame. Karavađo je tada naslikao „Smrt Bogorodice“ i „Sedam dela milosrđa“ koji se danas nalaze u pariskom Luvru i u Napulju.

Autentičnost slike, po Spinozinim rečima, potvrdio je i Kit Kristijansen, jedan od upravnika muzeja Metropoliten u Njujorku. Neki istoričari umetnosti delo pripisuju Karavađovom savremeniku, flamanskom slikaru Luju Finsonu, a identifikaciju autora otežava i to što se autor nije potpisao.

Ministarstvo kulture Francusko je odbilo da dozvoli iznošenje slike, da bi sprečilo da Francuska ostane bez autentičnog Karavađovog dela. Prema navodima Ministarstva, stručnjaci iz Luvra rade na utvrđivanju autentičnosti slike koja bi trebalo da ostane u Francuskoj kao važan primerak Karavađove epohe.

Ovo nije prvo slavno delo koje je slučajno nađeno. Nepoznata slika holandskog majstora Vinsenta van Goga nađena je 2013. godine, takođe na tavanu kuće jednog kolekcionara koji je bio ubeđen da se radi o falsifikatu.