Publika pozdravila ovacijama Nemanju Radulovića

Kultura 07. apr 201622:58 > 22:59
Tanjug/Oksana Toskić

Čuveni violinista Nemanja Radulović nastupio je sa Beogradskom filharmonijom, prvi put posle 17 godina, pod upravom maestra Eiđija Ouea u sali Kolarca, a beogradska publika pozdravila ga je ovacijama.

Radulović je nastupio u prvom delu koncerta kada je svirao Bruhov violinski koncert br. 1, Štrausov „Don Žuan“, kojim je koncert otvoren, a izvedena je i „Patetična simfonija“ Čajkovskog.

Nemanja Radulović jedan je od najpoznatijih svetskih umetnika koji je u roku od samo nekoliko godina osvojio svet klasične muzike svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima.

Uoči koncerta Radulović je izjavio da se raduje što će ponovo svirati u Beogradu, ovog puta u okviru koncertne sezone Beogradske filharmonije, sa sjajnim muzičarima iz tog orkestra sa kojima je odrastao.

Posebno mi je drago što ćemo svirati Bruhov violinski koncert za koji sam emotivno vezan, jer sam prvi put svirao isto delo u Sali Kolarca pre dvadeset godina, rekao je slavni violinista.

Sa Eiđijem Oueom, jednim od nauzbdljivijih dirgenata današnjice, ima jedinstvenu saradnju, koja se ogleda i u zajedničkom disku Paganini fantasy.

Oue je počasni dirigent Filharmonije iz Osake i sarađuje sa najprestižnijim svetskim orkestrima.

Programski svrstan u ciklus „Za zaljubljene“, repertoar koji su izvele ove muzičke zvezde u jedinstvenoj kombinaciji sa Beogradskom filharmonijom, okuplja najromatičnije kompozicije celokupne muzičke literature, saopšteno je uoči koncerta.

Bruhov Koncert za violinu i orkestar br. 1 jedan je od najpopularnijih, Štrausov Don Žuan traga za idealnom ženom i prolazi kroz transformaciju ličnosti, a Patetična simfonija Čajkovskog, najpoznatija od svih šest, i za inspiraciju ima skrivene emocije i potiskivanje osećanja kompozitora.