Samostalni umetnici ne mogu da overe knjižice

N1

Zaštitnik građana ukazao je na obavezu Ministarstva kulture i informisanja da precizno uredi obaveze o uplati doprinosa za socijalno osiguranje samostalnih umetnika. Ministarstvo kulture odgovara da neke od tih preporuka nisu u njihovoj nadležnosti. Za to vreme 1.900 umetnika nema zdravstvenu knjižicu.

Tako obična stvar kao što je overa zdravstvene knjižice za samostalne umetnike već neko vreme je fikcija. Grad Beograd je preuzeo obavezu da iz budžeta izdvaja novac, kojim bi se finansirali doprinosi samostalnih umetnika. Te uplate su kasnile i poslednjih godinu dana jedino što se plaća su kamate.

„Imamo jako dramatične situacije gde su neophodna hitna lečenja, terapije, porodiljska, trudnička bolovanja, deca, to sve u ovom trenutku, odnosno poslednjih godinu dana je veliki problem za oko 1.900 samostalnih umetnika na teritoriji grada Beograda, kao i članova njihovih porodica“, kaže predstavnica Udruženja baletskih umetnika Srbije Smiljana Stokić.

Ko je nadležan za kontrolu uplate doprinosa, nejasno je. Stav zaštitnika građana je da tu obavezu ima ministarstvo kulture.

N1

„Propusti su na Gradu Beogradu i na ministarstvu kulture i da oni zajednički, dakle, usaglašeno i sinhronizovano moraju taj problem da razreše, tako što će donositi propise, tako što će bliže urediti i postupak kako se stiče status samostalnog umetnika i način na koji se stiče pravo na teret grada Beograda da se uplaćuje zdravstveno osiguranje“, rekla je Nataša Janković iz kancelarije ombudsmana.

Ministarstvo kulture se ograđuje i navodi da se od osam preporuka koje je uputio ombudsman, samo jedna odnosi na ministarstvo, i to ona kojom se uređuje status samostalnih umetnika. Dodaju i da nisu nadležni za sprovođenje zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Međutim, neoverene zdravstvene knjižice nisu jedini problem koji samostalni umetnici imaju, zbog toga što grad Beograd nije na vreme uplaćivao doprinose, sada se otplaćuje kamata. A najveći problem imaju oni umetnici koji su pred penzijom.

Za rešenje ovog spora ćemo izgleda morati da sačekamo da prođu izbori. Umetnicima do tada samo možemo da želimo dobro zdravlje.