Omaž Betovenu u Filharmoniji

YouTube

Dve filharmonijske večeri, 10. i 11. marta, biće posvećene Ludvigu van Betovenu i njegovom uticaju na druge autore.

Omaž čuvenom kompozitoru predvodiće dirigent Hauard Grifits uz violinistu Vadima Glucmana, a Beogradska filharmonija će prvi put izvesti kompoziciju „Betafaza“ mlade srpske kompozitorke Jelene Dabić.

Program ovog koncerta uokviruju „Betafaza“, kao osvrt iz XXI veka na čuvenog kompozitora, i Betovenova Osma simfonija.

Bramsova opčinjenost Betovenom uočljiva je u njegovom celokupnom opusu, a direktan omaž velikom kompozitoru Brams je prikazao i Koncertom za violinu i orkestar, koji će izvesti majstor na violini Vadim Glucman.

Jelena Dabić poslednjih osam godina živi i radi u Nemačkoj, a njena dela su izvođena širom Evrope, u Aziji i Južnoj Americi.

„Betafaza“ je nastala 2010. godine i kombinuje motive iz četvrtog stava Betovenove Devete simfonije kao i ritmove Balkana, uobličene savremenim muzičkim izrazom.

Izvanredne umetničke veštine Vadima Glucmana oživljavaju slavnu violinističku tradiciju 19. i 20. veka. Prvi put sa našom Filharmonijom, ovaj izraelski violinista redovno nastupa sa najvećim svetskim orkestrima, poput Čikaškog simfonijskog orkestra, Londonske filharmonije i Izraelske
filharmonije.

Beogradska filharmonija je, pod sloganom „Filharmanija – zato što jednom nije dovoljno“, uvela pet dodatnih termina u tekućoj koncertnoj sezoni. Dan pred uobičajeni koncert petkom, Filharmonija pretpremijerno izvodi pet najaktuelnijih programa, a ovaj put otvara mogućnost za sve one koji žele da čuju program iz ciklusa namenjen „Znalcima“.