Čuturilo: Kakav duh, takva muzika

Kultura 25. feb 201614:51 > 14:57
N1

Izložba "Rok muzika se sluša i gleda", posvećena istoriji rok'n'rola u Jugoslaviji i Srbiji, otvorena je u holu i izlogu zgrade Radio Beograda. Ova izložba je jedan od projekata nepostojećeg muzeja roka, rekli su gosti Novog dana muzičar Nikola Čuturilo i autorka i voditeljka radijske emisije Hit 202 Olga Kepčija.

U izlozima Radio Beograda koje vidimo iz Svetogorske ulice izložene su stare fotografije i knjige koje svedoče o davnom vremenu rok muzike. Na otvaranju nastupaju Branko Marušić Čutura, stari rokeri koji su se ponovo okupili, Ivan Milenković – Bluz mašina, Neša Zlatanović i Era iz Vampira.

„Ovi prvi nabrojani čim nastupe sešće kao eksponati u muzeju“, našalio se u Novom danu Nikola Čuturilo.

On je rekao da rok muzike više nema u medijima jer roka više nema u svakodnevnom životu.

„U ono vreme smo ga živeli. Postoji floskula ‘koliko para toliko muzike’, a ja bih rekao kakv duh, takva muzika“, kaže muzičar.

Savremenu muzičku scenu opisao je kao gomilu zgodno upakovanih proizvoda u kutijama u kojima nema ništa. „Ali to je taj duh, instant vreme, mi živimo dnevni zaborav“, dodao je Čuturilo.

Prema njegovim rečima, ovo nije plodno tle za one koji razmišljaju i nisu spremni da pristane.

„Imam mnogo godina da bih pristao. Kada sam čuo ideju za rok muzej bio je prvi trenutak kada sam se osetio izuzetno staro. A upravo je rok životno opredeljenje koje ne pristaje da si ikada star“, dodao je Čuturilo.

Autorka radio emisije Hit 202, Olga Kepčija, kaže da je istoimeni radio ostao „čuver vatre“, jedino mesto gde još može da se čuje rok’n’rol.

„Obrnuto proporcionalan je broj medija i onih koji sviraju i vole rok muziku. Učesnici rok festivala se broje na hiljade. Uzmite samo članove porodica koji ih podržavjau, to su desetine hiljade ljudi. Što se broj ljudi koji vole muziku povećavao, to se broj medija na kojima ona može da se čuje smanjivao“, objašnjava Kepčija.

Kao jedan od načina negovanja rok kulture i muzike je i rok muzej, čiji je inicijator Institut za savremenu muziku, koji na tome radi već nekoliko godina.

„Dobili su malu pomoć od države, ali još nisu dobili prostor. Jedna izložba bila je u Savamali, druga u izlogu Radio Beograda, a treća će biti u galeriji RTS-a i tamo će dočekati Noć muzeja“, najavljuje Kepčija nove događaje.