Popovu uručena nagrada za životno delo

Kultura 21. feb 201613:51 > 13:56
Fonet

Književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru Raši Popovu danas je uručena nagrada "Dositej Obradović" za životno delo.

„Pedagoški učinak stvaralačkog i medijskog dela i delovanja Raše Popova na Dositejevom tragu duhovnog oplemenjivanja mladih naraštaja na ukupnom srpskom duhovnom prostoru, uključujući staru i novu dijasporu, čini ga dostojnim Dositejeve nagrade za životno delo“, pročitao je obrazloženje predsednik žirija Vojislav Jelić.

Odluku o dodeli nagrade, pored Jelića, doneli su i Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.

Popov je zahvalio na nagradi i podsetio da je Obradovićevo delo „Život i priključenije“ pročitao sa devet godina, izdanje koje je Geca Kon štampao uoči rata.

Obožavao sam tu knjigu i osećao da je Dositej bio humorista. I sada kada čitam „Život i priključenije“ imam osećaj da se mudri Dimitrije smeši dok pripoveda, rekao je Popov

Književnik Ljubivoje Ršumović podsetio je da je Popov „rođen na istoj strani Banata kao i Dimitrije Obradović, od radoznalosti nazvan Dositej“.

Raša Popov, kao novinar i kao literarani stvaralac, upregao se u nimalo lake provesvetiteljske i stvaralačke čeze, ocenio je Ršumović i istakao da je popularnost kod mladih ljudi stekao je kreativnim učešćem 165 epizoda televizijske serije „Fazoni i fore“ i 46 epizoda serije „Šešir bez dna“.

„Ovih godina kada se život u Evropi zasniva na gubljenju vremena, čemu se Srbija oduševljeno priklanja, prava je dragocenost imati jednu ovakvu plemenitu pojavu u liku i obliku Raše Popova i mogućnost da se taj rad i pojava dostojno uvažava i nagrađuje“, ocenio je Ršumović.

Nagradu dodeljuje Zadužbina „Dositej Obradović“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Narodne banke Srbije i Narodnog pozorišta u Beogradu, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.