Velikiću svečano uručena NIN-ova nagrada za "Islednika"

Kultura 25. jan 201619:04 > 19:19
N1

Književniku Draganu Velikiću svečano je uručena NIN-ova nagrada za roman "Islednik", a pisac je izjavio da "poslednju ruku" knjige, kao i uvek, treba da ispišu čitaoci.

Velikić je u Skupštini grada zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja koje je prvi put bilo pokrovitelj dodele te prestižne nagrade koju su, kako kaže, godinama stvarali veliki pisci.

Velikić je, govoreći o svojoj knjizi, istakao deo u kome majka kaže detetu da neće svet propasti zbog rupe na ozonskom omotaču, niti zbog vanzemaljaca, već zbog laži.

Pisac je upozorio da je, nažalost, u Srbiji kulturu zamenila estrada i naglasio da su nepismeni Srbi više poštovali svoju kulturu nego što je to sada slučaj.

„Šta se to desilo sa nama“, zapitao je Velikić, podsetivši da su u staroj Jugoslaviji u svakoj kući regale u dnevim sobama krasila dela velikih domaćih autora, poput Ive Andrića, Borislava Pekića, Meše Selimovića i mnogih drugih, a što sada nije slučaj.

Velikić je uz Dobricu Ćosića i Živojina Pavlovića, dva puta dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, prethodni put 2007. godine za roman „Ruski prozor“.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, prvi put u istoriji ovog priznanja, koje je uručeno po 62. put, Ministarstvo kulture i informisanja stalo je iza nagrade za roman godine.

„NIN je oduvek vodio računa o kulturi, i onda kada ni država ni drugi to nisu činili. NIN će uvek kritikovati svaku vlast, prošlu, sadašnju i buduću, za sve loše poteze koje bude napravila“, kazao je Ćulibrk.

Obrazlažući odluku petočlanog žirija, njegov član Mihajlo Pantić naveo je da je roman „Islednik“ sugestivno i slojevito ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati.

Nagradu je uručio ministar kulture Ivan Tasovac.

„Za mene je velika privilegija i čast što mogu da ovogodišnjem dobitniku Draganu Velikiću uručim nagradu za roman Islednik“, rekao je Tasovac.