Paskaljević predsednik žirija festivala u Španiji

Kultura 23. okt 201513:47 > 13:57
PIXSELL/Žarko Bašić

Sršski reditelj Goran Paskaljević dobio je čast da predsedava žirijem jubilarnog 60. Međunarodnog filmskog festivala u Valjadolidu u Španiji, koji se ove godine održava od 24. do 31. oktobra.

Paskaljević je tri puta osvajao Gran pri ovog festivala „Zlatni klas“, dva puta nagradu međunarodne kritike, kao i nagradu publike za svoje filmove „Tuđa Amerika“, „Optimisti“ i „Medeni mesec“. Tako je postao najtrofejniji filmski autor u istoriji ovog festivala koji se ubraja u najznačajnije filmske manifestacije autorskog filma u svetu.

Na programu jubilarnog izdanja u konkurenciji će se naći dela Margarete fon Trota, Mike Kaurismakija, Naomi Kavaze, Roberta Gedigijana, kao i film „Dipan“ osvajača Zlatne palme u Kanu Žaka Odijara, kojim će festival u Valjadolidu biti otvoren.

Paskaljević kaže da će festivalu prisustvovati i kultni reditelj Fransis Ford Kopola, ovogodišnji dobitnik „Zlatnog klasa“ za životno delo, a organizovan je i dvodnednevni filmski maraton najznačajnijih filmova tog velikana sedme umetnosti.

Počasni „Zlatni klas“ biće uručen slavnoj francuskoj glumici Žilijet Binoš, čijim se filmom „Niko ne želi da padne noć“, koji je u februaru otvorio Berlinale, zatvara jubilarni festival u Valjadolidu.