Pola veka Beogradskog džez festivala – 25 sastava iz 18 zemalja

Kultura 26. okt 202113:18 > 14:45 0 komentara
Promo / Dom omladine Beograda

Ove godine se održava 37. izdanje Beogradskog džez festivala, kojim se istovremeno navršava pola veka od rođenja manifestacije, 1971. godine. Festival će, zbog obeležavanja velikog jubileja, u punom formatu trajati šest dana, a organizatori su priredili i jedan „plus“ koncert u Domu omladine, što znači da nas očekuje ukupno nedelju dana najboljeg savremenog džeza iz celog sveta u Srbiji. Događaj će trajati od 26. do 31. oktobra.

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava, sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja, sa tri kontinenta – Evropa, Severna Amerika i Azija –  uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene – onih koji, kako kažu organizatori, predstavljaju našu budućnost.

Slogan festivala je „Džez plamen“ / „Jazz Flame“, u skladu sa jedinstvenom godišnjicom, retkom i u sredinama sa većom džez tradicijom od naše.

Kada je Beogradski džez festival osnovan 1971. godine, niko nije mogao da pretpostavi da će plamen džeza kod nas biti tako dugovečan i da će iz godine u godinu obasjavati ovu sredinu smelom muzikom. Tradicija festivala nalaže da i ove godine očekujemo umetnički vrhunske koncerte koje ćemo dugo pamtiti.

Uprkos poznatim okolnostima, festival nije ni prošle godine izgubio korak, i održan je uživo kao jedan od retkih džez festivala u Evropi koji se odvažio to da učini, navodi se u saopštenju Doma omladine.

Tim Doma omladine Beograda, kao organizator, zaslužuje sva priznanja. „U ovom času nije vreme za rekorde u posećenosti, nego u istrajnosti i veri u sebe. Naša publika, koja dokazano već decenijama voli džez, zaslužuje ovakav festival. On je naš ponos i u svetskim okvirima, kao najstariji i najpoznatiji međunarodni džez festival koji se odvija u Srbiji“, podseća tim Doma omladine.

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji ga je 2007. godine uvrstio u manifestacije od posebnog značaja. Beogradski džez festival je, po pozivu, član Evropske džez mreže.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!