S Đilasom na bahaćenju

Draža Petrović 21. avg 202014:08 > 14:16
Podeli:
Izvor: N1

Bilo je to davno, davno, u neka davna vremena kada je Aleksandar Vučić bio opozicija i niko nije ni slutio da će jednog dana postati neko i nešto, već su svi slutili da će večito ostati neko i ništa.

Imao je, naime, sve predispozicije da zauvek ostane NEKO I NIŠTA, što je bila titula koja mu je odlično pristajala, ali se u onda u taj njegov idilični status umešao PROSEČAN SRPSKI GLASAČ, mnogobrojna skupina čudnog političkog ukusa, znana po tome da kad bi turila ruku u džak u kome se nalaze hiljade boljih od Vučića i samo jedan Vučić, ta čudna skupina bi se uhvatila baš za Vučića.

Objavim u to vreme kolumnu gde napišem već svima naširoko poznatu okolnost da su Toma Nikolić & his Vučić uoči bombardovanja od države dobili „dva mala četvorosobna stana“.

Bila je nedelja ujutru, kada me pozove glavni urednik, kaže: „Zvao Vučić, traži tvoj broj telefona“.

-Šta nije tačno? – pitam prepoznatljivi glas Aleksandra Vučića koji je i tada zvučao kao siroti mali hrčak na koga su se urotili svi na ovom svetu.

-Gospodine Petroviću, vi ste napisali da smo Toma i ja dobili dva mala četvrosobna stana… – rekao je Vučić onim tonom sirotog malog hrčka.

-Pa šta nije tačno? – pitam opet tonom sirotog malog cvrčka.

-Tomin je četvorosoban, a moj je trosoban! – reče Vučić.

I kako uopšte odgovoriti čoveku koji vas zove da se buni zbog manjka jedne sobe u odnosu na Tomu, a ne zove da objasni zašto bi Vlada Srbije uopšte dodeljivala stan osobi koja je imala sve predispozicije da u svom životu zauvek ostane NEKO I NIŠTA.

Posle shvatite da je od tog stava – onaj drugi ima četvorosoban, a moj je mali i trosoban, pa nije sporan iako je dobijen na isti način kao i onaj četvorosoban – napravljena cela jedna državna filozofija koju sprovode svi verni saradnici te neočekivane sile koja se izneneda pojavljuje i ne rešava ništa, zvane SNS.

Pre neki dan, nekoliko dana pošto je opozicija uradila odokativnu procenu Vučićevog stajlinga, te utvrdila da nosi skupoceni sako i skupocene patike a plata nikakva, niko od ovlašćenih državnih „opravdavača“ svega za šta optuže Vučića nije uzeo da makar demantuje da taj sako i patike koštaju baš toliko koliko tvrdi opozicija, nego je sprovedena specijalna akcija: „Možda predsednik ima trosoban stan pošteno dobijen od države, patike od 70.000 dinara pošteno dobijene od države i sako od 700.000 dinara pošteno dobijen od države, ali treba da vidite gde letuje Đilas od svojih para koje je pošteno opljačkao od države!“

Odete na letovanje, recimo u Tursku, i tamo u hotelu naiđete na Dragana Đilasa. Šta ćete prvo uraditi:

a) pobeći iz hotela,

b) tražiti da vam daju sobu s pogledom na Đilasa,

c) krišom slikati Đilasa i fotke poslati uglednom Informeru.

Kolumne Draže Petrovića:

Anonimni junak ove priče zaokružio je odgovor pod C. Onda je ugledni Informer objavio tekst koji prenosimo u originalu. Dakle, uz slike Đilasa u turskom hotelu, Informer piše: „Dok pošten narod Srbije letuje u svojoj zemlji u ovim teškim vremenima borbe sa koronavirusom pokušavajući da time doprinese budžetu svoje države i domaćem turizmu, žuti tajkun Dragan Đilas baškari se po skupocenom letovalištu u Turskoj. Za žutog tajkuna nema krize pa tako odmor provodi bahato, ni manje ni više nego u mondenskom Kemeru, gde letuju samo oni sa debelim džepom. Hotel Rixos Premium Tekirova u kojem je odseo ima 5 zvezdica, a cene jednog noćenja za dvoje kreću se od 400 do 1000 evra. Narode, šta reći!? Dok vi provodite vreme u Krupajskom vrelu i Vrnjačkoj banji, Đilas se brčka u Kemeru. Kako i ne bi, za 619 miliona može da kupi celu antalijsku regiju. Setite se ovoga kada sledeći put bude tvrdio da se bori za vaše interese“.

Takozvani narod, to vam je ona skupina što se u punom džaku svega i svačega uvek uhvati za Vučića, zapanjen čita o okolnosti da je Đilas spiskao na letovanje dva mala Vučićeva sakoa, krsti se levom i desnom, i zahvaljuje Bogu što je Bog stvorio Televiziju Pink koja u svakim vestima prenosi Informerove detalje o Đilasovom bahaćenju, dok se siroti Željko Mitrović brčka u Krupajskom vrelu, bez svoje male četvorosobne jahte, koja ne može da stane u Krupajsko vrelo.

-Za 10 dana letovanja da iskešira 10.000 evra! Eeeej, pa to je 20 pari predsednikovih patika od 500 evra!? – besan je narod, ali ponosan, zato što ima predsednika koji se ne bahati, što ima vlasnika Pinka koji se ne bahati, što ima Milana Radoičića koji se ne bahati, što ima Zvonka Veselinovića koji se ne bahati, i što ima fotoreportera Informera koji se bahati u istom onom hotelu gde se Đilas bahati.

Pitanje je zapravo: ko je uglednom Informeru poslao one slike. Postoje tri mogućnosti:

a) Informer je poslao svog fotoreportera da se bahati zajedno sa Đilasom,

b) BIA je poslala svog čoveka da se bahati zajedno sa Đilasom,

c) u pitanju je dobrovoljac koji se bahati u istom tom hotelu, pa je Informeru poslao krišom uslikane fotografije, jer je bolje da pišu kako se Đilas bahati, nego da pišu kako se taj dobrovoljac bahati.

Jer, ako odbacimo mogućnost da je Informer platio 10.000 evra aranžman svom fotoreporteru da odsedne u istom hotelu gde i Đilas, i da je BIA iz budžeta izdvojila 10.000 evra svom obaveštajcu da prati Đilasa gde god krene da se bahati, onda je krucijalno pitanje: koji član ili simpatizer SNS, ljubitelj Informera, ima tolke pare da ide u hotel koji košta ko dva predsednikova sakoa?

A priznaćete, ovakav tekst bi jedini bio logičan: „Dok pošten narod Srbije letuje u svojoj zemlji u ovim teškim vremenima borbe sa koronavirusom pokušavajući da time doprinese budžetu svoje države i domaćem turizmu, žuti tajkun Dragan Đilas baškari se po skupocenom letovalištu u Turskoj. Za žutog tajkuna nema krize pa tako odmor provodi bahato, ni manje ni više nego u mondenskom Kemeru, gde letuju samo oni sa debelim džepom, a u istom objektu se zatekao i jedan pošteni član SNS, koji letuje u svojoj zemlji u ovim teškim vremenima borbe sa koronavirusom pokušavajući da time doprinese budžetu svoje države i domaćem turizmu, i odande nam poslao slike Dragana Đilasa!“

Deluje malo nelogično, čak i za Informer, ali je skroz tačno. Sistem je, dakle, odavno poznat: „Tomin je četvorosoban, a moj je trosoban!“