Popločavanje puta za pakao

Draža Petrović 13. sep. 201913:16 > 13:19
Podeli:
Izvor: N1

Kada je u maju prošle godine na Trgu republike organizovano takmičenje u slaganju Rubikove kocke, Goran Vesić, za divno čudo, nije došao na ideju da se trg poploča Rubikovim kockama kako bi Beograd imao jedinstven trg na celom svetu.

To bi bilo idelano rešenje, jerbo površina Rubikovih kocki može lakše da se menja, prostim okretanjem kockica oko jezgra Rubikove kocke, pa bi Trg republike kocke za popločavanje mogao da menja na dnevnom nivou.

Bilo je, doduše, ideja da se trg poploča kockicama za jamb, ali se i od toga odustalo, jer je utvđeno da na zemaljskoj kugli nema toliko kockica za jamb, koliki je Trg republike.

Zatim, razmišljalo se da se trg poploča Lego kockama, jer u vaseljeni ne postoji takav trg, to bi bilo baš svetski. Srećom, niko nije leg’o na rudu na ideju o Lego kockama kao zaštitnom znaku Trga republike, pa je smišljeno najbolje rešenje.

Pročitajte još:

Faktički, kolovoz na Trgu je popločan hrapavim kockama čija je funkcija od starta bila sasvim očigledna – truckanje.

-Ove kocke su postavljene po uzoru na svetske gradove, jer svuda u svetu kada kolima, trolejbusom, autobusom, biciklom, rikšom, motorom, trotinetom ili hoverbordom prolaziš nekim trgom, moraš da se truckaš – objasnili su gradski oci Beograda, koji više liče na gradske maćehe, razlog zašto je trg popločan hrapavim kockama za truckanje.

-Zašto je važno da se truckaš kad prolaziš trgom? – pitali su novinari koji nemaju pojma o urbanizmu i arhitekturi trgova.

-J… vas Đilas! – dali su gradski oci sasvim stručan odgovor na sasvim nestručno pitanje.

Kažu da je misao: „I put u pakao popločan je dobrim namerama“ nastala kada je Skupština grada Beograda donela rešenje o rekonstrukciji Puta u pakao, zato što su navodno postojale pritužbe građana da se do pakla putuje čitavu večnost.

Istina, nema čoveka na svetu koji bi želeo da što brže stigne do pakla, tako da je bolje da magistralni put do pakla bude što gori, ali baš tamo gde prestaje logika počinje vlast Srpske napredne stranke u Beogradu, te je izdvojeno 10 miliona evra da se napravi moderan Put do pakla.

-Građanima će na taj način biti omogućeno da do pakla stignu za 20 minuta, a ne kao do sada, za dva sata. To će biti od koristi svim građanima Beograda, a naročito nama iz SNS-a – rekao je Goran Vesić na otvaranju radova na rekonstrukciji Puta do pakla.

Otud, dakle, ono – i put u pakao popločan je dobrim namerama – jer šta je loše u dobroj nameri gradskih vlasti Beograda da svim građanima omoguće novu i lepšu saobraćajnicu do pakla.

#related-news_0

E sad, baš u petak ujutru, Goran Vesić je u vanrednoj inspekciji novootvorenog Trga republike i sam shvatio da su one kocke za truckanje koje su postavljene na Trgu, čija je uloga da se svi građani ravnopravno truckaju, funkcionalnije na putu za pakao nego na putu za Narodno pozorište.

-Zaključili smo da mnogi građani kasne na predstave u Narodnom pozorištu zbog novih kocki za truckanje, dok građani koji putuju za pakao stižu u pakao pre vremena, te smo odlučili da napravimo malu korekciju – objasnio je Vesić.

Toj iznenadnoj odluci, da se hitno rekonstruiše hitno rekonstruisani Trg republike, prethodila je petnaestodnevna opservacija saobraćaja na trgu, posle koje je neko iz gradske vlasti iskreno i glasno uzviknuo: „Koji smo mi konji!? Pa ovo ne valja ništa!“

Okolnost da je neko iz gradske vlasti izgovorio reč: „Koji smo mi konji!?“ otvorila je mogućnost da tokom rekonstrukcije Spomenika knezu Mihailu pronađe adekvatna alternacija za one građane koji su navikli da se nalaze „kod Konja“, pa da se, dok konj i Mihailo budu na šmirglanju, uvedu redovna celodnevna dežurstva Gradskog orbora SNS na Trgu republike, na mestu spomenika.

Rekonstrukciji tu verovatno neće biti kraj.

Naime, kada je 3. avgusta obilazio radove na Trgu republike, predsednik Vučić je rekao da sad sve izgleda mnogo lepše.

-Biće mnogo cveća, biće drvoreda! – obećao je predsednik, doslovno.

Mesec dana kasnije, trg je otvoren, i primećeno je da tamo ima svega sem cveća i drvoreda, što ne znači da cveća i drvoreda neće biti za dve, najkasnije tri godine, kada Goran Vesić zaključi da su izvođači radova, na svoju ruku, ostavili građane Beograda bez cveća i drvoreda. J… ih Đilas!