Hrvatski igrač sa brojem 0

Draža Petrović 13. jul. 201813:46 > 13:47
Podeli:
Izvor: N1/Reuters

Staro navijačko pravilo glasi: kada vidiš da Dragan J. Vučićević navija za nekog, ti navijaj za onog drugog.

A najstarija sportska kletva glasi: da Bog da Dragan J. Vučićević navijao za tebe.

Posledice te kletve prvi je otkrio izvesni Lionel Mesi čitajući tog 22. juna Informer u Nižnjem Novgorodu posle utakmice sa Hrvatima koju je njegov tim izgubio sa simboličnih 3:0.

-Upravo sam otkrio tajnu našeg neuspeha! – uleteo je Mesi u svlačionicu argentinske reprezentacije i naglas počeo da čita idiličan Informerov tekst od 22. juna: „Na meču drugog kola grupe D između Argentine i Hrvatske komentator RTS Miloš Krivokapić navijao je protiv gaučosa, a isto tako zdušno je bodrio kockaste. Ne pamtimo kada su poslednji put komentatori Javnog servisa sa ovako srčanosti i emocije navijali za reprezentaciju Srbije, kao što su to činili sinoć u korist Hrvatske. Ovo je još jedan dokaz da Žuti Bujke i njegova ekipa podržavaju Hrvatsku, dok su u redakciji Informera svi redom navijali za Argentinu“.

Nekoliko dana kasnije, kada je Hrvatska igrala osminu finala Mondijala sa Danskom, danski selektor Age Hareide postavljao je taktiku svojim igračima: „Momci, najvažnije je da zaustavimo Modrića, Mandžukića i Vučićevića!“

Danski fudbaleri su na početku utakmice locirali Modrića i Mandžukića, ali tokom cele utakmice nikako nisu uspeli da nađu igrača sa brojem 0. Brojem koji održava inteligenciju, karakter, vrednost i šarm pomenutog Vučićevića, dvanaestog igrača koji ima ulogu ovlašćenog državnog trinaestog praseta.

-Ljudi, ja za ovih 45 minuta nigde ne videh Vučićevića! – žalio se štoper reprezentacije Danske u poluvremenu, ali je stari dobri Age Hareide verovao da su bogovi uslišili njegove molitve koje su bile jasne: „Samo da u redakciji Informera svi redom ne navijaju za Dansku i prolazimo sigurno“.

Ali što kaže Marfijev zakon: „Kad veruješ da Vučićević ne navija za tebe, on će navijati za tebe!“, te je Danska ispala u penal završnici zahvaljujući dvojici Srba, golorukom Srbinu sa golmanskim rukavicama Subašiću i vođi navijača Danske, golorukom Vučićeviću.

Sutradan je Informer objavio tekst: „Ustaše ga proterale, a on navija za Hrvate“, koji se ticao okolnosti da je gradonačelnik Knina u vreme „Oluje“ na Tviteru napisao da navija za Hrvatsku, zaboravljajući dan kada je u njegovu kuću u centru Knina po desnoj strani na rubu kaznenog prostora ušao Luka Modrić i rekao: „Marš iz Hrvatske!“

Rusi su pred četvrtfinale diplomatskim kanalima slali jasne poruke oficijelnom Beogradu, obećavajući zauzvrat čak i Sistem S-300, samo za jedan mali ustupak: da u redakciji Informera svi redom ne navijaju za njih!

-J… ga, to je bilo jače od mene! – rekao je Vučićević pravdajući se predstavnicima oficijelnog Beograda posle utakmice Rusija – Hrvatska, dok su Rusi pakovali kofere za Rusiju, a sistem S-300 bivao sve dalji od naše zemlje.

Englezi su se pred polufinale sve vreme pravili Englezi i nisu mnogo obraćali pažnju na bapske priče da neko iz daleke Srbije može da ih izmaleriše, ali je problem nastao kada je i dražesni Vučićević počeo da se pravi Englez. Toliko se pravio Englez te srede uveče, da je Hrvatska otišla direktno u finale Mondijala.

I svi britanski tabloidi, preteče Informera, sutradan su na naslovnici objavili naslov: „Vučićević potopio Englesku!“, iako su Hrvati uporno tvrdili da je u pitanju Mandžukić.

Epilog ove mondijalske drame videćete u nedelju od 17 sati u Moskvi: Francuzi veruju u čudo, samo mole Boga da na naslovnici Informera pre utakmice ne izađe tekst u njihovu korist pod naslovom: „Ima čuda!“, pravni naslednik čuvenog naslova: „Ima muda!“

Francuzi, međutim, imaju jednu otežavajuću okolnost – i ceo srpski državni vrh Srbije navijaće za Francusku ko da je trenira Krstajić lično, jer još od utakmice Rusija – Hrvatska ne kriju simpatije prema svim reperezentacijama koje ne dolaze iz zemlje Karlobaga – Ogulina – Karlovca i Virovitice, njihove glavne linijske traume iz mladosti.

Na Balkanu odavno važi pravilo: „Da komšiji crkne centarfor!“, ako već nemaju neku prigodnu kravu za sličan proces.

Međutim, Republika Srbija je tokom Mondijala to podigla na najviši državni nivo, pa je najpre Informer, te onda i predsednik lično, uradio savremenu obradu stare srpske kletve:

Ko je Srbin i srpskoga roda,

a navija za Modrića Luku,

od ruke mu ništa ne rodilo,

rđom kapo dok mu je koljena…

„Od ruke mu ništa ne rodilo“ je posebno teško palo Novaku Đokoviću zbog forhenda, koji je, da slučaj bude tragikomičniji, „najveći Srbin“ koji navija za Hrvatsku.

A svi ostali nešto manji Srbi koji bi da bodre Hrvate, dobili su kratko uputstvo: „Kako navijati za Hrvatsku a da te uhvate“, u kome se navodi da je najbezbedniji način pružanja podrške igračima Hrvatske navijanje na znakovnom jeziku, jer onda niko ne može da vas čuje kada se proderete: „Goooooollll!“, niti možete da osvanete na stranicama Informera.

U uputstvu „Kako navijati za Hrvatsku a da te uhvate“, preporučuje se da nikako finale Mondijala ne pratite u kafiću, a ako već morate, imate dva dana za savladavanje osnova znakovnog jezika.

-Utakmicu gledajte bez svedoka koji bi to mogli da dojave Informeru i Bezbednosno – informativnoj agenciji! – piše u uputstvu.

Za to vreme selektor Francuske Didije Dešamp sedi u Moskvi i igračima pokazuje jednu veoma neprijatnu fotografiju, koja Kilijanu Mbapeu liči na Jetija.

-Ovo je ključ pobede u finalu! – viče Dešamp.

-Jeti! – pita Mbape.

-Ma jok, bre! U pitanju je čudnovati Srbin koji je do sada uspeo da izbaksuzira jednu Argentinu, jednu Rusiju, jednu Englesku… Sve vaše molitve neka budu usmerene da on u nedelju ne navija za nas! Sudija je, brate, iz Argentine, nek navija za sudiju – savetuje Dešamp igrače pred istorijski duel sa Hrvatskom, koja ima neviđenu sreću, dobre fudbalere i dvanaestog igrača sa brojem 0.