Mesi, Mesija i srpski napredni selektor

Draža Petrović 22. jun 201814:06 > 14:11
Podeli:
Izvor: N1

Kada su 2015. srpski košarkaši vratili sa Evropskog prvenstva u Francuskoj gde su bili četvrti, otišli su na prijem kod premijera Vučića, koji je, tvrde očevici, uhvatio da im stručno objašnjava kako je trebalo da igraju u polufinalu protiv Litvanije.

Svi su bili šokirani, jerbo, što kaže naš narod, treba da budeš baš Vučić da bi Saši Đorđeviću mrtvoozbiljno objašnjavao kako je trebalo da igraju u meču koji su prethodno izgubili.

Pouzdano je utvrđeno da premijer Vučić u tom trenutku nije bio selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Onda je dve godine kasnije Zvezda prošla u Ligu Evrope, a predsednik FK Crvena zvezda se javno zahvalio predsedniku Vučiću na tom uspehu, iako je pouzdano utvrđeno da on u tom trenutku nije bio trener Zvezde.

Ali, tvrdili su bolje upoznati sa situacijom, predsednik je smislio taktiku, čak je predlagao da Srnić treba da igra zadnjeg veznog.

Jerbo predsednik, možda to niste primetili, sve zna, pa i kako treba da igraju košarkaši, kako fudbaleri, samo nema vremena da sedi na klupi – inače gde bi nam bio kraj.

Onda je, pre neki dan, Srbija pobedila Kostariku, a izveštač Sportskog žurnala sa Mondijala napisao je tekst sa nadnaslovom: „Reprezentacija Srbije u Samari pokazala da predsednik države poznaje fudbal bolje od mnogih“ i naslovom: „Neka se obistine Vučićeve reči“.

U tom nadahnutom članku piše: „Prijem kod predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića – dan pre polaska na pripreme u Austriju. Svi s razlogom ozbiljni, zamišljeni, možda i zabrinuti… A onda je izgovorio rečenicu koja kao da je probudila ego svima: ‘Pazite šta vam kažem, ja verujem u ovu reprezentaciju, daleko će da dogura. Dalje nego što mnogi misle…’ Još je rekao Vučić tada: Moramo da pobedimo Švajcarsku”.

Ako i ne osvojimo Mundijal, bar ćemo osvojiti priznanje za najgluplji tekst o Svetskom prvenstvu koji će zasluženo otići u ruke kolege iz Sportskog žurnala, zbog originalnog opisa Srpskog naprednog selektora (SNS), koga, recimo, Argentinci nemaju, pa i pored Mesija gube.

Mi nemamo Mesija, al’ zato, bato, imamo nešto mnogo bolje od Mesija, takoreći Mesiju, koji istovremeno može da igra na mestu golmana, levog beka, desnog beka, centarhalfa, zadnjeg veznog, ofanzivnog veznog, krilnog veznog, polušpica, centarfora i selektora. Može čak da bude i maser, osobito kad priča duže od jednog sata u direktnom prenosu, jer većina srpskog naroda ima utisak da ih neko masira, pošto kolektivno izgovaraju: „Al’ ovaj masira!“

Predsednik Republike svašta po Ustavu treba da radi: da izražava državno jеdinstvo Rеpublikе Srbijе i prеdstavlja Rеpubliku Srbiju u zеmlji i inostranstvu; da predlaže Narodnoj skupštini kandidata za predsednika Vlade, ali nigde ne piše da predsednik Republike treba da postavlja taktiku reprezentacije Republike Srbije za polufinale EP u košarci sa Republikom Litvanijom, da savetuje upravu Zvezde ko treba da igra zadnjeg veznog i da posle pobede nad Republikom Kostarikom kroz formu čestitke fudbalerima, napadane, pazi sad, „sve one koji su bili skeptični“, za razliku naravno od njega, koji nikada nije bio skeptičan.

Ne piše koji su bili skeptični, ali skeptični u našem društvu su uglavnom isti: Đilas, Jeremić, Janković, Živković, Mišković, Šolak…, koji koriste svaku situaciju da ukoče reforme, rast BDP, kao i Kolarova kad šutira levom nogom. Više puta je, naime, utvrđeno, da Mišković & Đilas drže Kolarova za levu nogu dok se ovaj sprema da šutne.

U čestitki je doslovno stajalo: „Srećan sam i ponosan sam zbog odlične igre ovih momaka, koji su zaslužili ubedljiviju pobedu i svima koji su sa skepsom gledali njihov nastup, rekao bih da su im odgovorili na najbolji način“.

Najveći kočničari našeg društva su zapravo oni koji su sumnjali da možemo da pobedimo Kostariku, samo jedan čovek nije sumnjao, jer ako ne pobedimo Kostariku danas, pobedićemo za dve, najkasnije tri godine.

U Srbiji ima sedam miliona fudbalskih selektora, svako misli da može da sastavi reprezentaciju, ali samo jedan čovek može da bude selektor.

-Pardon, u Srbiji ima sedam miliona selektora, ali samo dva čoveka mogu da budu selektor! Ja i predsednik Vučić – ispraviće se, ako kojim slučajem Srbija stigne do visina na Mondijalu, selektor Krstajić, jer se stvorio ambijent koji ukazuje da su naši fudbaleri sve vreme nastupa u Rusiji u glavi imali lik predsednika Vučića kako izgovara istorijsku rečenicu iz onog kretenskog članka u Sportskom žurnalu: „Pazite šta vam kažem, ja verujem u ovu reprezentaciju, daleko će da dogura. Dalje nego što mnogi misle…“

Postoje teorije koje kažu da je reprezentacija Srbije u fudbalu vanstrančka, nevladina, neprofitna organizacija, te valjda nema čoveka koji će od nje napraviti stranačku, vladinu i za svoj politički rejting profitnu organizaciju. Hm, nema čoveka…

Ima čoveka!