Neka sila bude s nama za 500 evra

Draža Petrović 25. maj 201813:33 > 13:44
Podeli:
Izvor: N1/Bogdan Mijović

Nekada davno u jednoj dalekoj galaksiji država je brinula uglavnom samo o stambenom zbrinjavanju najugroženijih slojeva našeg društva – ministara informisanja – pa je jedan zloglasni ministar informisanja dobio od države stan od 118 kvadrata u YU biznis centru na Novom Beogradu, baš u vreme kada se YU definitivno raspala, ali se nije raspao biznis.

Međutim, ostalo je to ime – YU biznis centar, i ostao je taj mali trosobni stan kao dokaz da 10.908 kvadratnih kilometara Kosova i Metohije predstavlja goru investiciju od 118 kvadratnih metara u YU biznis centru na Novom Beogradu. Koji su i dalje naši. Tačnije, koji su i dalje njegovi, samo ih je prepisao na bivšu ženu, a zbog Kosova i Metohije ponekad prespava na nekom podu u Briselu, gde nema stan, al’ ko da ima, jerbo se tamo, po sopstvenom svedočenju, redovno razgaći kao da je kod kuće.

Država Srbija je, dakle, uvek brinula o najvrednijim originalnim primercima našeg društva, ulagala u mlade i budućnost, te se pokazalo da je dodela tog državnog stana Aleksandru Vučiću 1998. godine bila izvanredna procena anonimnog državnog genija zaduženog za dodelu stanova, jer šta bismo mi radili danas da se on priključio masovnom odlivu mozgova.

Država Srbija je još pre 20 godina znala šta će da bidne za 20 godina, te se državi Srbiji ne može pripisati da radi neplanski, po sistemu: “Mož da bidne, al’ ne mora da znači”.

– Daj ovom dečku da pomognemo, on će jednog dana da bidne predsednik! – mora da je tada zaključio predsednik državne komisije za stambeno zbrinjavanje srpskih radikala svih srpskih zemalja.

Priča o tom stanu od 118 kvadrata kasnije je dobila razmere veoma tople ljudske priče, osobito kada se vojvoda Šešelj vratio iz Haga i nekoliko intervjua opisao tu dramicu: ”Vučić nije heo da napiše molbu da dobije stan od države, jer je bio skroman i živeo kao podstanar u garsonjeri od 28 kvadrata, pa sam umesto njega molbu napisao ja”.

Dobra okolnost je bila da se taj kasnije uselio u stan, i pored iskazane skromnosti, ali postoji mogućnost da je koristio samo 28 od 118 kvadrata, dok u presotalih 90 kvadrata nije živeo niko, da ne bi zalutao u tom čarobnom prostranstvu zvanom 118 kvadrata bez Metohije.

Poučen sopstvenim iskustvom, tačno dve decenije kasnije, predsednik Vučić je shvatio da valja zaustaviti odliv mozgova, kao što je svojevremeno zaustavljen njegov odliv, te je procenio kako je najvažnije da nas ne napuste policajci & tajni agenti BIA.

– Moramo zaustaviti odliv pendreka i podliv mozgova… Pardon, ne znam ko mi je ovo napisao… Znači, treba da piše odliv, a ne podliv – ispravio je predsednik svog personalnog pisača govora u trenutku kada je saopštio da će pripadnici ministarstava sile moći da se skuće po telešop ceni od 500 evra po kvadratu, jer oni najviše beže u Norvešku.

 Neka slina bude s nama! – viknuo je predsednik, a onda se trgnuo i ispravio: “Ko mi je ovo napisao? Ovde treba da piše: Neka sila bude s nama!”

– Vidite ovako, da sam se ja odlio opre 20 godina, šta bi vi bez mene? A ako se odliju policajci, šta ću ja bez njih? Ko mi je ovo napisao? Treba da piše: Šta bismo mi bez njih? – objasnio je neodliveni predsednik Srbije u nadahnutom govoru o izgradnji naselja u koje lopovi neće smeti da uđu, jer ko je lud da se bavi kriminalom u kvartovima naseljenim ovlašćenim službenim licima.

Najradosniji razvojem situacije bio je Nebojša Stefanović, zvani Neša Sila, rezervni ideolog Srpske napredne sile (SNS), kome je policijski posao ušao u krv i udario u glavu.

Najtužniji je bio Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, čiji se resor polako odliva u Frankfurt, Dizeldorf, Oslo i Malme, tako da će u operacionim salama srpskih bolnica, po negativnoj utopiji, za koju godinu biti veliki ekran, sa linkom na Jutjub, gde će pacijenti moći da ukucaju: „Kako da sam sebi operišem slepo crevo?“

Biće to prve samouslužne bolnice u svetu urađene po sistemu – materijal naš, ruke vaše – gde će svi građani sami sebi postati lekar, medicinska sestra, rendgenolog i anesteziolog.

Tako da će za koju godinu porasti učestalost pitanja na Jutjubu: „Kako da sam sebi dam anesteziju? i „Kako da sam sebe operišem, ako sam u totalnoj anesteziji“.

– Eto vidite zašto je važno dati stanove po damping cenama ministarstvima sile: utvrđeno je da čovek može sam sebi da izvadi kvaran zub, da sam sebi da anesteziju, ali kada ste u životu videli da je neki čovek uspeo sam sebe da uhapsi ili da sam sebe prebije pendrekom ili da sam sebe špijunira? Ili da sam o sebi objavi negativan tekst u Informeru koje mu je dostavila BIA, dopisnik Informera sa Banjice? – pitaće predsednik Vučić za koju godinu uz tradicionalni pozdrav: „Neka slina… Pardon… Neka sila bude s nama za 500 evra po kvadratu“.