Komičar reformi: Lapsus Hrist

Draža Petrović 05. maj 201710:48 > 10:49
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ponovo šuruje sa žutima. Ona je jutros lično dojavila žutim medijima Blicu, B92 i CIA TV N1 da je za v.d. direktora "Koridora Srbije" postavljen funkcioner SNS Zoran Babić, sa ciljem da se protiv njega i SNS povede negativna kampanja.

Ova doslovno citirana vest Informera pokazuje da je najveći problem Vlade Srbije kako javnosti što bezbolnije saopštiti nešto što je potpuno verovatno, ali je potpuno neverovatno.

To otežava posao i anonimnim izvorima poput Zorane Mihajlović, zato što im niko ne veruje, a staro novinarsko pravilo glasi: nikad ne veruj srpskoj naprednoj plavuši koja ti dojavi, recimo, da je Zoran Babić postao v.d. direktora Koridora Srbije.

– Nisam baš tol’ka plavuša! Tačnije, nisam baš tol’ki Babić! – kaže svaki novinar kome dojave da je, recimo, Zoran Babić, odlukom Vlade Srbije imenovan za v.d. direktora Koridora Srbije.

A ukoliko neko i poveruje da je, recimo, Zoran Babić imenovan za v.d. direktora Koridora Srbije, automatski kreće informerovski rečeno negativna kampanja, što pokazuje da izgleda nije problem u Babiću, već u novinarima koji jedva čekaju da Babić postane neko i nešto, pošto celokupnom pojavom neviđeno liči na niko i ništa. Takoreći na N.N. lice.

Kada je svojevremeno Branko Đurić Đura u pozorištu igrao Hamleta, imao je specifičnu situaciju – kako bi se pojavio na sceni cela sala bi počela da se valja od smeha. Zato što je Đura bio poznatiji kao komičar, nego kao tragičar.

Slično je i sa Zoranom Babićem – gde god da se pojavi, cela sala, hala ili masa počne da se valja od smeha, zato što je Zoran Babić mnogo poznatiji kao komičar reformi, nego kao kočničar reformi.
Zoran Babić, pak, uopšte nije komičar, mada je verovatno u pitanju naš najveći živi komičar sa prostora oko Vrnjačke Banje.

A procena Vlade Srbije jeste da će imenovanjem Babića otvaranje svakog delića svekolikih srpskih koridora dobiti neophodnu dozu spontane zajebancije.

Vlada Srbije smatra da ona uzrečica – svemu ovome ćemo se jednog dana smejati –imenovanjem Babića dobija svoju novu dimenziju.

-Zašto da se svemu ovome smejemo tek jednog dana, kada možemo da se smejemo odmah! Svemu ovome ćemo se smejati odmah – piše u odluci o imenovanju Zorana Babića za v.d. direktora Koridora Srbije.

Tako da je Zoran Babić totalni Lapsus Hrist srpske demokratije – njegova žrtva ukazuje da ćemo svi ubrzo vaskrsnuti od smeha.

-Sa’ će onaj čika da kaže nešto smešno! – rečenica je koja prethodi svakom ukazanju Zorana Babića među lokalnim življem koje, inače, masovno glasa za čoveka poznatog po rečenici: „Ništa mi nije smešno“.
-Čak ni Babić? – često ga pitaju, još od vremena kada je Zoran Babić imenovan za predsednika Vaterpolo saveza Srbije, ali se tokom kratkog mandata četiri puta udavio u akvarijumu za ribice dok je sedeo u kancelariji predsednika VSS, pa je procenjeno kako je po nacionalnu bezbednost sigurnije da podnese ostavku, jerbo je postojala opravdana mogućnost da naši vaterpolisti osvoje neku medalju, a onda bi Babić verovatno u odelu skočio u bazen, ko što je i red u takvim situacijama.

-I šta onda mi da radimo? Da ga vadimo il da ga pustimo – pitali su se naši poslavljeni vaterpolisti želeći da preduprede eventualnu tragediju sa svim neophodnim elementima komedije, kakvu može da priredi samo kadrovska komisija Srpske napredne stranke.

Kažu da je Babić postao predsednik Vaterpolo saveza Srbije zato što je jednom prilikom 14 sati neprekidno proveo u bazenu, zbog čega se sam sebi mentalno i fizički divio.

-Tek kad su me izvadili, shvatio sam razmere podviga –pričao je Babić.

Kasnije se po istom pitanju mentalno i fizički divio premijeru Vučiću, kada je ovaj 14 sati sedeo u skupštini, bez odlaska u nusprostoriju zvanu WC.

-Eeeej, 14 sati! Lako je u bazenu, niko te ne vidi, ali probaj ti to, burazeru, u skupštini u direktnom prenosu – rekao je tako nešto kada su ga pitali – ko još, sem baba-sere, pedantno vodi evidenciju o ulascima i izlascima iz toaleta.

I tako je Srbija dobila novu funkciju zvanu Babić-sera, koja se od baba-sere razlikuje jedino po tome što sve to radi iz političkog uverenja.

Babić-sere, dakle, na kraju uvek bolje prođu od baba-sera. Nije, naime, zabeleženo da je neka pomoćna radnica iz te branše imenovana za v.d. direktora Koridora Srbije samo zato što je jednom čoveku u njenoj internoj evidenciji, pod stavkom „ulasci“ – zabeležen broj nula. Zbog čega je svojoj klijenteli odala priznanje javnim divljenjem.

To što Babić tokom boravka u Valjevu misli da je u Kraljevu, što kao diplomirani mašinski inžinjer napravi takozvani petostruki lapsus – vazduplohov – ili to što veruje da su mediji namerno objavili vest o njegovom imenovanju za v.d. direktora Koridora samo da bi vodili negativnu kampanju, iako je vest potpuno tačna, nesumnjivo znači da je Srbija odavno postala raj za tipove koji su nastali ukrštanjem baba i žaba. Tačnije, ukrštanjem Babića i žaba.

I da je najteži posao u Srbiji biti vršilac dužnosti Zorana Babića. Uvek nastradaš ko na Golgoti.
Ali Babića ne brine to što uvek baš on nastrada ko na Golgoti.

-U mladosti sam bio golman, tako da mi je zadovoljostvo i čast biti na golgoti – reći će ovih dana Zoran Babić, vršilac dužnosti Zorana Babića.