Nezaboravne biblijske priče o rušenju Vučića

Draža Petrović 30. sep. 201609:18 > 09:22
Podeli:
Izvor: N1

Znam da neko sada govori da je Vučić mnogo veliki, da ne možemo da ga pobedimo. Tako su govorili za Golijata Davidu, pa je David rekao: "Toliko je veliki da ne možemo da ga promašimo".

Ovom izjavom novi lider Demokratske stranke pokazao je da se njegova strategija za rušenje Vučića nalazi u dečjoj slikovnici “Nezaboravne biblijske priče”, na strani broj tri.

– Evo, tu je sve detaljno opisano! – govorio je ushićeno Šutanovac na sastancima svog izbornog štaba mašući “Nezaboravnim biblijskim pričama”.

– Dakle, za rušenje Vučića potrebno nam je pet glatkih kamenčića iz potoka i jedna praćka kalibra 120 milimetara – objašnjavao je Šutanovac svoj tajni plan.

 – Elem, ja ću da stavim kamen u praćku… – pokazivao je rukama kako će izgledati taj istorijski trenutak za srpski narod.

– Onda ću da odapnem kamen i on će odmah da padne!

– Ali, šefe, šta ako promašite!? – pitao je neko.

– Ma nema šanse! – rekao je Šutanovac samouvereno: “On je toliko velik da ne mogu da ga promašim!”

– Ali, šefe, vi ste visoki 2,00, a Vučić 1,99! Pa vi ste viši od njega za jedan centimetar!? – opet je pitao neki radoznalac-dosadnjaković.

– Nema to veze! – ponovo je rekao Šutanovac samouvereno: “Ja ću u tom istorijskom trenutku malo da čučnem, ovako, jer u Bibliji lepo piše: Pobediće onaj koji prvi čučne!”

E sad, ko što je jedan ovdašnji germanofil prevodio “Mein kampf” pa u nekim delovima te knjige malčice dopisivao Hitlera, tako je izgleda i Dragan Šutanovac malčice dopisivao Bibliju.

Po Bibliji, naime, David je stigao u vojni logor, otišao do borbene linije da potraži braću, a filistejski div Golijat je izašao da se podsmeva Izraelcima. To je radio svako jutro i veče već 40 dana. Vikao je: “Izaberite nekoga ko će se boriti sa mnom. Ako me on pobedi i ubije, mi ćemo biti vaši robovi. Ali ako ja pobedim i ubijem njega, vi ćete biti naši robovi. Izazivam vas da izaberete nekoga ko će se boriti sa mnom”.

Onda je David sišao do potoka, uzeo pet glatkih kamenova, stavio ih u torbu, Potom je uzeo praćku i potrčao prema Golijatu. Uzeo je kamen iz torbe, stavio ga u praćku i ispalio iz sve snage. Kamen je poleteo pravo ka Golijatovoj glavi i on je pao.

Priča o Davidu i Golijatu, po Šutanovcu, izgledala je ovako: neki div se četiri godine podsmevao drevnom biblijskom narodu zvanom Demokrate svako jutro i veče, pa je jednog dana rekao: “Izaberite nekoga ko će se boriti sa mnom. Ako me on pobedi, mi ćemo biti vaši robovi. Ali ako ja pobedim, vi ćete biti naši robovi. Izazivam vas da izaberete nekoga ko će se boriti sa mnom”.

I onda su pripadnici drevnog biblijskog naroda zvanog Demokrate jednoglasno rekle: “Ajde ti Draganče pokušaj, keve ti, ti si bio ministar vojni, sigurno znaš sa praćkama”.

– Staro artiljerijsko pravilo glasi: “Važno je da je meta dovoljno velika!” – rekao je Draganče, onda uzeo jedan od pet glatkih kamenova iz potoka, zategao lastiš na praćki… I odapeo!

– Bravo majstore! Iz prve! – vikao je drevni biblijski narod zvani Demokrate gledajući onog diva kako leži na zemlji. Dok mu štitonoša imena Neša, koga nema u originalnoj biblijskoj verziji, daje veštačko disanje metodom usta na usta, ali čini se nekako isuviše strasno, što odudara od pravila objašnjenih u osnovama prve pomoći za metodu usta na usta u izdanju Crvenog krsta.

I tako će se scenom u kojoj štitonoša metodom usta na usta, strasno, ukazuje prvu pomoć Golijatu, završiti Vučićeva era u Srbiji.

– Majku mu, da smo znali ranije za ovu foru iz Biblije, mi bismo ga srušili! – lupiće se po čelu Saša Radulović gledajući odjavnu špicu Vučićeve ere i Šutanovca kako samouvereno žonglira sa ona četiri preostala kamena.

Kako se praktično ruši vlast, jednom je plastično opisao Vuk Drašković, drevni srpski mudrac novije generacije, sećajući se vremena kada je bio lider opozicije devedesetih. Vuk je rekao: “SPO je 10 godina tresao šljivu, pa onda kada su popadale šljive drugi su ih pokupili, a SPO-u nije ostalo ništa”. Valjda vođen tom poučnom pričom iz prošlosti, Vuk Drašković se poslednjih godina i sam uspentrao na šljivu s koje nema nameru da siđe. Ko je lud da opet 10 godina trese šljivu, a drugi da ih pokupe. Međutim, Vuk može biti bezbrižan – lideri sadašnje opozicije su svi redom gradska deca i izgleda da nemaju blage veze kako se trese drvo šljiva.

Njihova strategija po pitanju rušenja Vučića svodi se na slobodnu procenu: “Pašće on jednog dana sam, ja da vam kažem!”

Druga škola mišljenja u srpskoj opoziciji, opet, smatra da će taj posao obaviti neka viša sila – ili David ili neki građevinski preduzimač. Recimo, u novinama ima onih oglasa: “Rušimo sve vrste objekata i odnosimo šut veoma povoljno”.

– Halo, dobar dan. Zovemo povodom oglasa… – javiće se bord lidera srpske opozicije na upisani telefon.

– Da, izvolite – kazaće preduzimač za rušenje svih vrsta objekata i odnošenje šuta.

– Pa vidite ovako… Imamo jedan objekat za rušenje…

– Koje su dimenzije? – pitaće onaj.

– Dimenzije su oko 1,99 u visinu… I manje od metar u širinu…

– Aha! Nema problema… To će biti lako… Kažite mi samo tačnu adresu objekta?

– To vam je Nemanjina 11, drugi sprat!

– Dogovoreno, bićemo tamo sutra oko devet! Da li je potrebno da iznesemo i šut? – pitaće preduzimač.

– Ne, nama je potrebno ne iznosite šut, nego da na opisanu adresu posle obavljenog posla rušenja unesete šut…anovca…

– Kako ste rekli!? – biće malo zbunjen preduzimač.

– Pa lepo! Srušite onaj objekat od jedan metar i 99 centimetara, ali ne iznosite šut, nego unesete Šutanovca, objekat od dva metra… – objasniće lideri opozicije.

– Smatrajte to obavljenim! Hvala vam na poverenju! – reći će preduzimač, zadovoljan ugovorenim poslom. Pritom istorijskim.