OEBS: Još traju konsultacije oko izbora na Kosovu

Izbori 25. mar. 201710:30 > 10:32
Podeli:
Izvor: N1

Portparol Misije OEBS-a na Kosovu Senad Šabović izjavio je da i dalje traju konsultacije oko održavanja izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova i Metohije.

„Imali smo niz kontakata sa relevatnim akterima kako u Prištini tako i u Beogradu (uključujući i Republičku izbornu komisiju, dok u Prištini Izborna komisija nije uključena u ovaj proces). Čim budemo razjasnili sve detalje obavestićemo javnost“, rekao je Šabović agenciji Beta.

On je kazao da se nada da će se to dogoditi narednih dana.

Prema njegovim rečima, OEBS je sa tehničke strane spreman za sprovođenje procesa sakupljanja glasova na Kosovu.

„Model koji imamo je veoma dobro razrađen, kako za omogućavanje pristupa procesu za osobe sa Kosova sa pravom glasa tako i za transparentnost i legitimitet sakupljenih glasova“, rekao je Šabović.

RIK je pre dva dana usvojio Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji koje predviđa da će izbori na Kosovu biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, čija misija će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška i grada Vranja, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Predstavnici opozicije ocenili su da Uputstvo omogućava izbornu krađu i da je portivustavno, s obzirom da je Ustavni sud prošle godine doneo odluku da se izborne procedure za održavanje izbora na Kosovu i Metohiji usaglase sa onima koje važe u centralnoj Srbiji, odnosno da se glasovi ne broje u Vranju i Raški već na teritoriji Kosova.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je u petak da su zlonamerne tvrdnje o planovima za izbornu krađu na Kosovu i da je RIK u stalnom kontaktu sa Misijom OEBS-a u Prištini kako bi glasanje na predsedničkim izborima na Kosovu bilo bezbedno i u skladu za zakonom.