Čanak: Mladi uče jezike da bi otišli, dati im šansu u Srbiji

Izbori 24. mar. 201712:50 > 12:59
Podeli:
Izvor: N1/Tanjug

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da država mora ozbiljno da radi kako bi se mladim ljudima pružila šansa da rade i žive u Srbiji.

„Najveće gužve uveče su u školama stranih jezika. Uče ljudi norveški, nemački i engleski, ali ne zato da bi napredovali ovde, nego da bi otišli. Mora se ozbiljno raditi na tome da se svim mladim ljudima ovde da šansa“, rekao je Čanak i dodao da su za to neophodni decentralizacija i unapređenje sistema obrazovanja.

Čanak je naveo da je neophodno stvoriti uslove „da čovek može da se osposobi za zanat od kojeg će moći da živi, a ne da se školuju armije mladih stručnjaka za nepostojeća i zanimanja koja nikome ne trebaju“.

„Nemamo vodoinstalatera i električara, obućara i krojača, a istovremeno imamo hiljade diplomaca marketinga, menadžmenta i svih tih srodnih disciplina. Gde će oni da rade? Poznajete li nekog dobrog varioca? Strugara? Investicije koje svi najavljuju ne traže samo praznu poljanu i komunalnu infrastrukturu, nego i kvalifikovane radnike. Siguran sam da dobri radnici neće imati problem da nadju zaposlenje“, rekao je Čanak.