CRTA o izbornom procesu: Na delu funkcionerska kampanja

Izbori 23. mar. 201713:56 > 14:03
Podeli:
Izvor: N1

Funkcionerska kampanja i dominantno prisustvo Aleksandra Vučića u medijima obeležili su dosadašnji tok kampanje za izbor predsednika Srbije, pokazuju rezultati monitoringa izbornog procesa koje je danas predstavila posmatračka misija CRTA "Građani na straži".

Članica te misije i novinarka Tamara Skroža je na konferenciji za novinare rekla da je premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić dominantna ličnost na naslovnim stranama analiziranih dnevnih i nedeljnih novinskih izdanja kao i u udarnim vestima najgledanijih televizijskih dnevnika.

„Analizirali smo 281 naslovnu stranu osam dnevnih novina i četiri nedeljnika od 15. februara do 22. marta. Od 194 naslovne strane sa predizbornim sadržajem, Vučić je dominantan na 115 strana, slede Saša Janković sa 68, Vuk Jeremić sa 51 naslovnom stranom, Vojislav Šešelj sa 37, Tomislav Nikolić sa 22 i Ljubiša Preletačević Beli kao dominatna ličnost na 21 naslovnoj strani“, kazala je Skrozza.

Vučić prednjači i po tonalitetu jer je u 90 odsto naslovnih strana na kojima dominira, prikazan u pozitivnom ili neutralnom kontekstu dok je Vuk Jeremić u više od 60 odsto naslovnih strana na kojima dominira, predstavljen u negativnom kontekstu.

„Kada je reč o elektronskim medijima, od 126 udarnih vesti dnevnika Radio-televizije Srbije, Pinka i televizije N1 koje građani prvo vide i čuju, Vučić je imenom i prezimenom dominantan ili se ta vest odnosi na njega u 69 slučajeva, Saša Janković i Ivica Dačić dominantni su u dva a Ljubiša Preletačević Beli i Vuk Jeremić u po jednoj udarnoj vesti“, rekla je Skrozza.

Po njenim rečima, da je medijska scena u Srbiji postoji takva „kakva danas nije“, dominirali bi neutralni sadržaji.

„I u prošlogodišnjoj kampanji dominirao je Aleksandar Vučić. Strašan je problem što u njegovoj kampanji ne možemo razgraničiti da li neku fabriku ili most otvara kao premijer ili kao predsednički kandidat vladajuće koalicije, što je glavna odlika funkcionerske kampanje“, ocenila je Skrozza.

Ukazujući na rast broja naslovnih strana koji se u finišu izborne kampanje ne bave eksplicitno predsedničkim izborima, Skroža je najavila da će CRTA posebno pratiti jutarnje programe pojedinih televizijskih stanica zbog njihovog uticaja na javno mnenje.

Nedeljkov: Nije bilo većih zakonskih ogrešenja

Šef posmatračke misije CRTA „Građani na straži“ Raša Nedeljkov ocenio je da nije bilo većih zakonskih „ogrešenja“ u dosadašnjem toku kampanje, ali je rekao da zabrinjava nedostatak adekvatne nezavisne kontrole aktera izbornog procesa koju bi trebalo da sprovode Agencija za borbu protiv korupcije i Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

„Na delu je funkcionerska kampanja gde predsednik Vlade Srbije sa te funkcije sprovodi kampanju za predsednika Srbije. Takvu kampanju sprovode i lokalni funkcioneri promovišući jednog predsedničkog kandidata“, kazao je Nedeljkov.

Stvorena je referendumska atmosfera sa obeležjima negativne kampanje u kojoj je, rekao je on, na jednoj strani aktuelni premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić a na drugoj svi ostali kandidati za predsednika Srbije.

„Jedino izborni štab Aleksandra Vučića sprovodi intenzivnu kampanju širom Srbije dok ostali predsednički kandidati sporadično sprovode terensku kampanju a više su fokusirani na društvene mreže“, kazao je Nedeljkov.

On je pozvao medije da objektivno izveštavaju o toku kampanje a MUP i pravosudne organe da istraže navode o nedozvoljenim radnjama i obaveste javnost o rezultatima tih istraga.

Nedeljkov je apelovao na Republičku izbornu komisiju (RIK) da nastavi sprovođenje izbora u skladu sa zakonskim okvirima, dok je državne organe i funkcionere koji su uključeni u kampanju u interesu jednog od kandidata, pozvao da, kako je rekao, „prekinu sa tim aktivnostima koja su kažnjive po zakonu“.

Komentarišući uputstvo koje je RIK prošle noći usvojio za glasanje na predsedničkim izborima na Kosovu i Metohiji, šef pravnog tima CRTE Pavle Dimitrijević ocenio je da odsustvo jasne odrednice gde će se prebrojavati glasovi, otvara mogućnosti zloupotrebe.

„Čekaćemo do 19 časova izbornog dana, a nećemo znati kako će se postupati s biračkim materijalom jer nema jasne odrednice da li će listići biti prebrojani na samom biračkom mestu na Kosovu i Metohiji, ili u centralnoj Srbiji, što će opet zavisiti od bezbednosne procene. Rizici za zloupotrebe postoje jer će se nešto organizovati ad hok“, ocenio je Dimitrijević.