RIK usvojio rešenja o biračkim odborima i glasanju na KiM

Izbori 23. mar. 201708:08 > 08:21
Podeli:
Izvor: N1

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je sinoć Rešenje o obrazovanju biračkih odbora za sprovođenje izbora za predsednika Srbije 2. aprila i imenovanju predsednika i članova biračkih odbora i njihovih zamenika u stalnom sastavu.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da stalni sastav biračkih odbora broji oko 50.000 članova.

On je kazao da će do 28. marta biti obrazovani birački odbori u proširenom sastavu.

RIK je usvojila i izmene Rešenja o odredjivanju biračkih mesta za glasanje na izborima za predsednika Srbije 2. aprila.

Izmene predviđaju promenu adrese Biračkog mesta 35, u beogradskoj opštini Čukarica, tako da će se, umesto na adresi Spasovdanska 8, glasati na adresi Spasovdanska 4a.

Promenjena je i adresa Biračkog mesta 71, tako da će se, umesto u Prote Milorada Pavlovića broj 2, glasati u toj ulici u broju 54.

Pomenjena je i adresa Biračkog mesta 100, u naselju Sremčica, te ono više nije u Beogradskoj ulici 157A, već u broju 157.

Usvojenom izmenom promenjen je i naziov biračkog mesta u Kovinu, tako da će se, umesto u zbornici, glasati u učionici broj 12, u Gimnaziji Ekonomske škole „Branko Radičević“.

Uputstvo za glasanje na KiM

RIK je usvojio i uputstvo za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Srbije 2. aprila ove godine na Kosovu i Metohiji, za koje je procenjeno da bez podrške Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ne mogu biti bezbedno sprovedeni.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević kazao je da je RIK-u tokom jučerašnjeg dana dostavljeno rešenje Kancelarije za Kosovo i Metohiju u kojem se navodi da nije moguće garantovati bezbedno sprovođenje izbornog procesa na Kosovu bez podrške OEBS-a.

Uputstvom je utvrđeno da će predsednički izbori na Kosovu i Metohiji biti sprovedeni uz podršku OEBS-a, a u dokumentu se još navodi se da su za njihovo sprovodjenje zaduženi RIK i birački odbori, koje čine tri člana – jedan iz reda vladajuće koalicije i dva iz reda opozicije.

Rešenje o obrazovanju biračkih odobra i imenovanju članova biračkih odbora RIK treba da donese najkasnije do utorka, 28. marta u ponoć, pri čemu poslaničke grupe predlog za njihovo imenovanje treba da podnesu najkasnije do nedelje, 26. marta u ponoć.

Za svaki upravni okrug na Kosovu i Metohiji, kako predviđa Uputstvo, RIK će obrazovati radna tela koja će imati po 11 članova.

Izborni materijal za biračka mesta na Kosovu i Metohiji biće dostavljen u petak, 31. marta biračkim odborima u opštini Raška, odnosno u Vranju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju 2. aprila do 19 časova treba da o bezbednosnim uslovima obavesti RIK na osnovu informacija dobijenih od OEBS-a koji će se starati o transportu izbornog materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza.

Uputstvo predviđa da pošto OEBS utvrdi da postoje uslovi za bezbedan transport, izborni materijal bude transportovan sa biračkih mesta u sedište opštine Raška, gde će biti predat koordinatoru RIK-a i gde će biti sačinjen zapisnik, a zapečaćene koverte sa kontrolnim listom, neupotrebljenim glasačkim listićima, nevažećim, kao i važećim glasačkim listićima biće stavljeni u vreću koja se pečati sigurnosnom zatvornicom.

Sednicu RIK obeležila je rasprava o usvojenom Uputstvu, pošto je deo predstavnika opozicionih predsedničkih kandidata zahtevao da se donošenje tog dokumenta odloži za narednu sednicu, navodeći da Uputstvo nisu dobili blagovremeno da bi mogli da ga razmotre.