Plan "Ne da(vi)mo Beograd" – 30 minuta od posla do kuće

Izbori BG 26. feb. 201818:04 > 18:06
Podeli:
Izvor: Printscreen

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" je predstavila plan "30 minuta od posla do kuće" koji ima za cilj da poveća korišćenje javnog prevoza i smanji gužve u saobraćaju.

Kako je saopšteno, taj plan podrazumeva tri poteza – širenje mreže žutih traka, uvodjenje brzih linija i veće korišćenje postojeće infrastrukture BG voza, čime bi se „unapredio kvalitet usluge i života za skoro 50 odsto Beograđana koji svakodnevno koriste javni prevoz“.  

Kako se navodi, prvi potez bio bi intenzivno širenje mreže žutih traka, jer „uz minimum finansijskog ulaganja tako nešto predstavlja lak način da se napravi siguran i brz prolazak i kretanje kroz grad za vozila gradskog prevoza i hitnih službi (hitna pomoć, vatrogasci, policija), ali i drugih vozila prioritetnog prolaza (taksi, linijska kombi vozila javnog prevoza)“.  

Drugi potez u okviru tog plana podrazumeva uvođenje tri brze autobuske linije koje bi, neprekidnim koridorima žutih traka, povezivale na najfrekventnijim pravcima u gradu sledeće krajeve: Zemun – Most na Adi – Banovo Brdo, Karaburmu – Centar – Žarkovo, Bežanijsku kosu – Centar – Konjarnik, kao i tri brze i pouzdane linije tramvaja na već postojećim šinskim kapacitetima sa zagarantovanim prvenstvom prolazaka.  

Kao treći potez istakli su dalje razvijanje i širenje postojećeg sistema saobraćaja Beograda.  

Kandidat za odbornika sa te liste Zoran Bukvić izjavio je da „plan inicijative ‘Ne da(vi)mo Beograd’ za promenu saobraćajne paradigme ne gleda samo u daleku budućnost u kojoj će biti izgradjen metro, nego polazi od trenutnog stanja i raspoloživih resursa“.