Bastać: “Šta radite bre” neće da učestvuje u cirkusu RTS-a

Izbori BG 21. feb 201811:42 > 19:19
Podeli:
Izvor: Šta radite bre

Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

Kako se navodi u saopštenju, građani i politički akteri nisu konsultovani o planu na koji način će biti predstavljene liste za izbore za Skupštinu Beograda na tom javnom servisu.

„Više od četiri nedelje nakon što su izbori raspisani, oni su iza zatvorenih vrata osmislili predstavljanja lista koje učestvuju na izborima i to u trajanju od 10 minuta. Dakle, za sve koji učestvuju na izborima oni su odredili 240 minuta za predstavljanje, plus po četiri minuta u debati za koju niko ne zna kako će izgledati“, naveo je Bastać.

On je dodao da lista „Šta radite bre“ neće da učestvuje u „cirkusu RTS-a“.

„Ne pristajemo na uvrede, ne pristajemo na vaše uslove. To je naš javni servis, mi vas plaćamo“, naveo je Bastać.

Radioaktivni otpad u Vinči opasnost za grad

Izvor : Grupa građana „Šta radite bre – Marko Bastać“

  Grupa građana „Šta radite bre – Marko Bastać“, koja učestvuje na predstojećim beogradskim izborima, upozorila je na veliku potencijalnu opasnost koju radioaktivni otpad na skladištu Instituta za nuklearne nauke u Vinči predstavlja za ceo Beograd.

„U Vinči se nalazi jedno od najvećih skladišta nuklearnog otpada u Evropi. Već na prvi pogled jasno je da nisu ispunjeni neki od osnovnih bezbednosnih parametara kada je u pitanju skladištenje radioaktivnog otpada. U neposrednoj blizini Instituta nalaze se stambeni objekti, a nedaleko od njih i čitava naselja. Ovo se može videti samo u zemljama trećeg sveta, ali i tamo ne na desetak kilometara od glavnog grada“, rekao je odbornički kandidat te grupe gradjana Marko Mandić.

Kako se navodi u saopštenju, aktivisti i kandidati za gradske odbornike na listi „Šta radite bre“ bili su danas u Vinči i ispred kapije Instituta ukazali na nebrigu i neodgovornost političkih elita u vezi sa tim problemom.

„Ukoliko bi se ovde desio nekakav incident sa ozračenim materijalom, niko ne bi mogao ni da ispita šta se zaista dogodilo jer Beograd nema stručne i osposobljene inspektore za nuklearnu sigurnost. Da bi svi bili sigurni, neophodno je da stručnjaci definišu jasan plan odlaganja i kontrole nuklearnog otpada i da ga daju na javnu raspravu“, rekao je Mandić.