Zaoštrava se kampanja – pljušte optužbe i krivične prijave

Izbori BG 20. feb 201819:06 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Kako se bliži 4. mart, među kandidatima za gradonačelnika Beograda sve je više optužbi, a pljušte i krivične prijave. Dveri optužuju DSS da ih finansiraju naprednjaci, dok se polemika Saše Radulovića i Aleksandra Šapića, iz političke arene seli u sudnicu.

„Više nema dileme, DSS finansira Srpska napredna stranka“ – tim rečima je pokret Dveri na svom portalu objavio fotografije koje navodno pokazuju da je predizborni materijal DSS-a u njihove stranačke prostorije stigao u kutijama SNS-a.

Optužbe, međutim, Boško Obradović nije želeo detaljnije da obrazloži.

„Da li su neki leci koje je štampala Srpska napredna stranka završili u Gradskom odboru DSS-a, to je pitanje za njih i oni treba da odgovore na to pitanje, nije to pitanje za mene. Ja nemam nikakav problem sa DSS-om. Naprotiv”, rekao je Obradović.

Novinari su imali priliku da isto pitanje postave i rukovodstvu DSS-a. Na, kako kažu, iznuđenoj konferenciji oštro su negirali optužbe. Fotografije su im nepoznate, a predizborni materijal i račune iz štapmarije prikazali su javnosti.

DSS-ov kandidat za gradonačelnika Miloš Jovanović poručuje da iako je kampanja prljava, i neidejnost je očigledna, ne voli “političko blato“.

„Čovek, predsednik Gradskog odbora, zna šta ulazi – evo ga ovde, imamo još nekoliko kutija. Inače, što pre da to podelimo, to bi bilo bolje, jer smo u kampanji, momčine! To je sve, niti me zanima dalje. Čisti smo, znamo ko smo, znamo šta smo. Platili smo naš materijal, podelićemo vam posle, nije loše i vi glasate, glasajte za prave”, poručio je Jovanović.

Sukob nekadašnjih koalicionih partnera nije jedini koji trese političku scenu u Srbiji uoči beogradskih izbora. Na društvenim mrežama, ali i van njih, „rat“ vode Dosta je bilo i Aleksandar Šapić.

Iz političke arene, uskoro će u sudnicu, jer je Radulović protiv Šapića podneo nekoliko krivičnih prijava.

„Kad pogledate sve prijave koje smo radili do sada, i sva saopštenja koja smo izbacivali do sada, i sve informacije koje smo tražili od Šapića, nakon toga on se branio time da su to samo naše informacije, a da državni organi o tome nisu obavešteni – to je bilo pre 10-ak dana, pa smo mu uslišili molbu i sve skupili i dali Tužilaštvu”, rekao je Radulović.

Mladost, ludost i neiskustvo – tako Šapić odgovara na optužbe Radulovića.

“Ne bih se više njima bavio. Dalje ćemo na sudu da razgovaramo, oni neka podnose prijave, ja ću poneti protiv njega za laž i klevetu jer me je nekoliko puta već trpao u zatvor, Radulović… Što se mene tiče, ja se tako neću ponašati makar ne dobio ni jedan glas na izborima, niti bio ni na jednoj fumnkciji”, poručio je Šapić.

Uprkos pomenutim sukobima, za profesora Filozogskog fakulteta Jova Bakića, kampanja je „smrtno dosadna“ i nije donela ništa novo. Bakić dodaje – svako opoziciono delovanje je u Srbiji obesmišljeno.

“Sve je to smrtno dosadno. Smrtno dosadno. I već viđeno i bespredmetno! Samo je pitanje da li smo mi kao građani zreli ili nismo? Ako nismo, izabraćemo da propadamo dalje”, ocenio je Bakić.

Do izbora u prestonici ostalo je manje od dve nedelje – pitanje je: koliko će oštro političke stranke ući u sam finiš kampanje.