Ne davimo Beograd podržava Apel za spas Hipodroma

Izbori BG 20. feb 201817:01 > 19:31
Podeli:
Izvor: N1

Inicijativa "Ne davimo Beograd" pružila je podršku protestu "Apel za spas Hipodroma!", zakazanom za subotu, 24. februar, radi opstanka Hipodroma, jednog od najstarijih sportskih objekata u Srbijii.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“ navodi da podržava borbu građana okupljenih oko udruženja „Hipodrom u (Beo)gradu“ u želji da sačuvaju konjički sport u glavnom gradu na mestu gde je već 104 godine, ali je u opasnosti da hipodrom bude uništen u celosti.

Upravljanje javnim preduzećem „Hipodrom“, i svim drugim javnim preduzećima u Beogradu, piše Inicijativa, unaprediće se jedino ako se u odlučivanje neposredno uključe udruženja koja okupljaju zainteresovane građane, sa znanjem i iskustvom dobrog poslovanja, i koja deluju u interesu korisnika i šire javnosti.

Udruženje građana „Hipodrom u Beogradu“ i Konjički klub „Careva ćuprija“ najavili su da će u subotu ispred Skupštine grada Beograda održati protest u cilju spasavanja Hipodroma.

Kako je danas najavljeno, na skupu će biti zatraženo da se osigura funkcionisanje, obnova ali čak i sam opstanak jednog od „najstarijih aktivnih sportskih objekata u svetu“.

„Udruženje se odlučilo (na protest) zbog neizvesne sudbine zelene oaze grada, kao i prošlogodišnjih najava gradskih čelnika o potencijalnom gašenju ili izmeštanju Hipodroma“, navelo je to udruženje i dodalo da postoji niz razloga za zabrinutost.

Oni su podsetili da u Hipodrom u poslednjih deset godina nije uložen ni dinar, a da gradske vlasti tom udruženju nisu odgovorile na zahtev da se grad izjasni kakvi su mu planovi za taj objekat.

Patkomobil u akciji za očuvanje poslednje livade u bloku 63

Inicijativa Neda(vi)mo Beograd saopštila je da je „Patkomobil“ danas bio u blokovima 44 i 70a gde su građani uspeli protestima da  sačuvaju zelene površine i najavila novo okupljanje građana u bloku 63 u subotu 24. februara, kada će se prikupljati potpisi za očuvanje poslednje livade u bloku.

Sve češće smo svedoci da se zelene površine na Novom Beogradu popunjavaju novim stambenim zgradama. Betonizacija Novog Beograda dešava se po principu „gde god vidiš zgodno mesto, ti zgradu posadi“, a sada je stigla i u blok 63, na poslednju zelenu površinu u tom bloku, ukazuje se u saopštenju.

Tako se infrastruktura, vrtići, škole, parkinzi ili saobraćajnice dodatno opterećuju, a građani gube mogućnost da se na ovim parcelama izgrade novi objekti javne namene koji nedostaju ili da one ostanu zelene površine, parkovi ili igrališta, što direktno umanjuje kvalitet života Novobeograđana.

Inicijativa naglašava dva pozitivna primera otpora betonizaciji Novog Beograda gde su sačuvane zelene površine bloka 70a i 44 i da se u bloku 63 sprema nastavak građanskog otpora.

Inicijativa svima koji bi stali u odbranu javnog dobra u svom komšiluku poručuje da je moguće izboriti se za svoj kraj.