TS: Objaviti kriterijume za otvaranje biračkih mesta u inostranstvu

Izbori 2022 12. apr 202210:55
Izvor: Tanjug / Nenad Mihajlović

Organizacija Transparentnost Srbija podnela je zahtev i inicijativu Ministarstvu spoljnih poslova da objavi kriterijume na osnovu kojih procenjuje u kojim mestima će predložiti otvaranje biračkih mesta u inostranstvu.

Transparentost Srbija u saopštenju zahteva da Ministarstvo odgovori i na pitanje da li je jedini kriterijum za to 100 prijavljenih birača i da li su otvorena biračka mesta u svim mestima gde se prijavilo 100 birača.

Kako se podseća u saopštenju, Zakon propisuje da se biračko mesto određuje za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača, ali se u izuzetnim slučajevima, biračko mesto, uz saglasnost Republičke izborne komisije, može odrediti i za manje od 100 birača.

To je moguće u slučajevima ako bi zbog prostorne udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja stanovnicima određenog mesta bilo znatno otežano glasanje na drugom biračkom mestu, dodaje se u saopštenju.

Za glasanje u inostranstvu predlog o otvaranju biračkih mesta Republičkoj izbornoj komisiji dostavlja Ministarstvo spoljnih poslova.

Ttransparentnost Srbija, takođe, poziva Ministarstvo da objavljuje podatke o broju prijavljenih birača za glasanje u pojedinim gradovima i državama u inostranstvu.

Na ovaj način će se obezbediti ravnopravnost svih zainteresovanih birača koji žele da glasaju u inostranstvu.

Na ovogodišnjim izborima glasanje nije organizovano u Australiji, Kini i Južnoafričkoj republici, iako tamo živi veliki broj srpskih državljana.

Da li biračka mesta nisu organizovana zbog nedovoljne zainteresovanosti ili iz nekih drugih razloga, nije poznato.

Upravo iz tih razloga bi Ministarstvo trebalo ove podatke ubuduće da objavljuje kako bi zainteresovani birači u državama u inostranstvu znali razloge zbog kojih možda neće biti u mogućnosti da glasaju, objašnjava Transparentnost Srbija.

Istovremeno, od Ministarstva traži da joj, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, dostavi podatke o kriterijumima za otvaranje biračkih mesta i broju prijavljenih za glsanje po državama, za izbore održane 3. aprila.

Komentari

Vaš komentar