Tepić: Beograd je rekao da želi promenu, najkraći put su vanredni izbori

Izbori 2022 06. apr. 202220:43 > 20:47123 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Prva na listi ''Ujedinjeni za pobedu Srbije'' Marinika Tepić rekla je da za sve vreme koliko je Srpska napredna stranka na vlasti u Beogradu nije zabeležena ovakva politička kriza. "Ili idemo u ponavljanje izbora ili idemo u proteste ako se ogluše Gradska i Republička izborna komisija", kaže Tepić.

Na pitanje da li je za njih čaša „poluprazna ili polupuna“, Tepić odgovra da su indikatori takvi da je za njih čaša i više nego polupuna.

POVEZANE VESTI:

„Ono što se dogodilo u Beogradu je pobeda volje Beograđana da vlast bude promenjena. Imamo političku krizu najozbiljniju do sada od kada je režim SNS, jer imamo pata karte i niko nema većinu. Ako pogledate parlamentarni nivo, želim da se zahvalim građanima koji su glasali do 22 sata, jer i u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Valjevu, Nišu ste imali ili dominaciju i pobedu naše liste ili vrlo blizu liste SNS“, rekla je ona.

Dodaje da ne mogu da kažu da su zadovoljni rezultatima o da predstoji analiza šta se dogodilo u poslednje dve nedelje pred izbore.

"Imamo ukrajinsku krizu koja je pojela kampanju. Imamo analogiju sa izborima u Mađarskoj, gde je opozicija stala iza predsedničkog kandidata, gde je izašla na jednoj listi i opet je Orban dominantno pobedio jer se ta tema stavila u prvi plan. Mi smo se prvog dana izjasnili, gotovo sve stranke iz naše koalicije, osudili smo agresiju Rusije, imali ogromnu rezervu prema sankcijama građanima Rusije i da pojedinačne krivce ne možemo staviti u isti plan sa građanima", rekla je Tepić.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da su Beograđani glasali za promenu vlasti, i naveo da će "Ujedinjeni za pobedu Beograda" podneti prigovore na 258 biračkih mesta, gde bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se ponove izbori.

"U Beogradu niste imali ovakvu krizu, pata karte, a imate više od 70.000 Beograđana koji su rekli da žele pobedu. Imamo nekoliko načina da dođemo do cilja, a to su vanredni izbori. Mi prigovore ulažemo, na 258 biračkih mesta ćemo imati prigovore, isto tako i na parlamentarnim izborima, mi taj posao radimo, pitanje je kako će RIK odlučiti koji se pokazao kao ispostava SNS. Beograd je rekao da želi promenu, najkraći put su vanredni izbori do kraja godine", dodaje Tepić.

U prostorijama SSP juče je održan sastanak svih lista koje su na izborima u Beogradu prešle cenzus ili i dalje imaju šansu da pređu cenzus.

"Kolika god bila šteta po nas, mi smo ostali dosledni da ne kritikujemo bilo koga ko je opozicija, ja ću se toga držati. Imamo situaciju da smo imali Vučića na predsedničkim izborima na 59 odsto, a SNS na nikad slabijem rezultatu. Uprkos tome što je za našu analizu šta se dogodilo u dve nedelje pred izbore, mi smo uspeli da SNS sa kompletnom listom nema većinu u Skupštini, a da SNS sama ima manje od 100 poslanika, to je neuporediva situacija u odnosu na bilo koji raniji ciklus. Točak se zavrteo i nema nazad, mislim da ćemo biti što jedinstveniji u Skupštini", rekla je Tepić.

"Mi smo se okupili da bismo tehnički koordinisali naše prigovore i naše zahteve za otvaranje džakova. Svaka lista može da podnese zahtev za otvaranje na pet odsto biračkih mesta. Ako više lista podnese puta pet odsto mi možemo da dođemo do 30 odsto džakova, ova tehnička koordinacija je išla u pravcu toga da se maksimalno iskor prigovorni rok da ne bismo gađali ista biračka mesta", objašnjava.

Kako kaže, nakon satsnaka došli su do informacije da ima deset puta više ozbiljnih nepravilnosti.

"Da imamo 120 mesta gde uopšte nismo imali uvid u prigovorni papir, na 129 mesta gde su uočene nepravilnosti, tek u šest popodne je dozvoljeno da imaju uvid u primedbe. Od 129 zapisnika su imali uvid u samo devet, a sa 120 su nestale primedbe. Ili idemo u ponavljanje izbora ili idemo u proteste ako se ogluše GIK i RIK. Ali šta je cilj svega toga i jedini moguć rezultat - novi beogradski izbori. Naša je odgovornost da se ne plati najviša cena jer je stanovništvo do te mere podeljeno, jer kao nikada do sada imate situaciju - pata karte. Da se priđe tom poslu pripreme vanrednih izbora do kraja godine", kaže Marinika Tepić.

Na pitanje da li će Zdravko Ponoš postati član Stranke slobode i pravde nakon što je napustio Narodnu stranku, Tepić kaže da o tome on treba da se izjasni.

"Verujem da je još u fazi razmišljanja i analiza uz ogromnu zahvalnost što je prihvatio na sebe ovaj teret, on je i pre izbora govorio da vidi sebe kao nadstranačkog kandidata. Ostavila bih da se on o tome izjasni, nije bilo razgovora da se priključi našoj partiji", navodi.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022. 

Komentari

Vaš komentar