RIK kaže „danas praznik demokratije“: Do 18h izašlo 50,82 odsto birača

Izbori 2022 03. apr. 202219:18 > 19:3822 komentara
Podeli:
izlaznost, izbori 2022,
Izvor: N1

Prema podacima RIK-a, do 18 časova, na izborima u Srbiji glasalo je 50,82 odsto birača.

Po regionima, do 18 sati glasalo je:

– u Vojvodini 53,9 odsto upisanih birača,

– u regionu Šumadije i zapadne Srbije 52,01 posto,

- u regionu južne i istočne Srbije 50,75

- i u Beogradu 48,05 posto birača od ukupno upisanih.

Predsednik RIK je Vladimir Dimitrijević rekao da nisu zabeležene veće nepravilnosti na biračkim mestima. Imali smo jednu situaciju u Kruševcu, birački odbor je izašao na glasanje van biračkog mesta u tročlanoj komisiji, ali su napadnuti od strane nekoliko momaka, otete su im potvrde, slikali su im te potvrde, ali policija je brzo intervenisala, identifikovana su lica i sprovodi se dalji postupak protiv njih, a materijal je vraćen, rekao je Dimitrijević.

On je naveo da se "uz manje probleme sprovelo glasanje do ovog momenta", da je ovo bio "divan dan za Srbiju" i "praznik demokratije".

Po procedurama je, kako je on podsetio, da se svim biračima koji se u trenutku zatvaranja biračkog mesta u 20h nađu na biračkom mestu, omogući glasanje.

U Srbiji će do zatvaranja biračkih mesta glasati između 58 i 60 odsto birača, ocenio je Dimitrijević.

Na pitanje novinara da li ima saznanja da se na biračkim mestima ne identifikuju birači, odnosno da im se ne uzima lična karta na uvid, Dimitrijević je rekao da takva saznanja nema, da je procedura jasna i stroga i da ako je do takvih situacija dolazilo na biračkim mestima - da je to razlog za ponavljanje glasanja na tom biračkom mestu.

Na pitanje N1 da li ima saznanja o tome da su u Kaću posmatrači OSA odnosno Lokalnog fronta fizički sprečeni da obavljaju posao i da li ima informacija o incidentu u Berlinu, Dimitrijević kaže da informacije o incidentima u oba mesta nema, i da mogu da komentarišu samo ono što se događa na biračkom mestu.

Na konstataciju novinara da je na Voždovcu nestalo tečnosti za obeležavanje prsta, Dimitrijević kaže da su to uobičajene aktivnosti - da lampa ne radi, nedostaje tečnosti, ali da je svim biračkim mestima taj materijal dostavljen i dopunjen i da je glasanje teklo bez ikakvih problema.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar