Ponoš: Neki iz opozicije koja me je podržala hteli samo da se udome u parlament

Izbori 2022 18. apr 202213:41 > 14:5070 komentara
Podeli:
Izvor: N1

Drugoplasirani na predsedničkim izborima Zdravko Ponoš kaže za N1 da još ne zna da li će osnovati pokret ili stranku i da to zavisi od toga koje ljude će da okupi. Dodaje da je imao ideju da se napravi neka NVO koja bi bila tačka okupljanja opozicije, ali se "desilo nešto i tokom i posle kampanje što obesmišljava tu vrstu političkog angažmana". Dodaje da je tome doprineo i sastanak lidera SSP Dragana Đilasa sa predsednikom SNS i Srbije Aleksandrom Vučićem o kojem nije bio obavešten, odnosno saznao je iz medija. "Ako je ideja bila da bih ja mogao da pomognem objedinjavanje opozicije, onda je besmisleno da ne budem obavešten o nekim koracima u kojima bih možda mogao da pomognem", poručio je Ponoš i dodao da su neki iz opozicije koja ga je podržala samo hteli da se udome u parlament.

On u N1 Studio Live kaže da ako bude mogao da okupi dobar tim, „onda bi to mogao biti zametak stranke ili pokreta“, i ističe da je preduslov za uspeh timski pristup.

Povezane vesti

Još ne zna ko će sve biti u tom timu, „da znam ta bi stvar već bila završena“.

„Želimo da okupimo ljude koji će da se stvarno angažuju, a ne samo da ponude ideje oko kojih će se neko drugi angažovati i realizovati ih“, navodi Ponoš i dodaje da bi njegov pokret ili stranka trebalo da gravitiraju centru.

„U svakom slučaju nisam spreman da to radim na način da se dopadam i levo i desno“, poručuje Ponoš, koji je 5. aprila istupio iz Narodne stranke.

Smatra i da su neki iz opozicione grupacije koja ga je podržala (Ujedinjeni za pobedu Srbije) želeli samo da se „udome u parlament i da imaju te mandate, to je relativno kratkog daha, verujem da će se za prilično kratko desiti novi parlamentarni izbori“.

Ukazuje da opozicija treba da se orijentiše na to da vidi da li je u stanju da zajednički sruši ovu vlast, jer pojedinačno niko od njih to ne može.

Ističe da će bez saradnje to teško ići, „ako se lični animoziteti ne stave bar pod kontrolu, nema mnogo izgleda da se pridobije poverenje građana u budućnosti.“.

„Dosta je redak slučaj da opozicija funkcioniše ako na vidiku nisu neki izbori, a bez toga se teško pravi rezultat i nekako se zagrle samo kad su izbori na vidiku i kad je pitanje ko će biti u stanju da preskoči taj izborni cenzus, i zbog toga se pokaže da ti zagrljaji nisu iz nekog principa već iz interesa, i onda se pokaže da se preplivavanje te izborne pučine završi tako da mnogi ne dočekaju da se iskrcaju na suvo i počnu već da se guraju u plićaku i bućnu u tu vodu i skvase se, iako su bili na suvom tokom celog putovanja“, ocenio je Ponoš.

Upitan da li računa na svih osvojenih 700.000 glasova koje je osvojio na predsedničkim izborima, on kaže da ne računa.

„Ne mislim da su meni dali glasove da ih ja nosim, dobrim delom su glasali da se skloni ova vlast. Verujem da s tim što sam uradio i govorio da ih neću izneveriti, jer nisam pričao jednu priču za izbore a imam drugačiji stav, to je moj stav“, kazao je Ponoš.

Na pitanje da li ga je opozicija dovoljno podržala, kao i njegova nekadašnja Narodna stranka, on navodi da je inicijalno bilo komešanje unutar te opozicione kolone da li će me podržati ili ne.

„Imali su očigledno računicu da im se isplati“, ocenjuje on i dodaje da su u toku kampanje dva elementa bila takva da bez te opozicione koalicije ne bi bilo moguće prikupljanje potpisa i izborna kontrola.

Takođe navodi da ne vidi čemu sad „ta naknadna pamet“ da li je mogao da ima veću podršku Narodne stranke, jer su mogli da ga ne podrže ako nisu želeli, odnosno da idu sami.

Upitan da li bi mogao da sarađuje sa Narodnom strankom u budućnosti, kaže da su stranke ljudi, „nije stranka vanzemaljski entitet, s nekima imam jako dobar odnos, s nekima ne, nikad ne reci nikad“.

A da li bi Đilas, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i on mogli u budućnosti da idu u jednoj koloni, on kaže da je „bezveze reći da neke stvari nisu moguće, ko zna kakve će se okolnosti dešavati“.

A priori sam protiv uvođenja sankcija Rusiji

Kaže i da je a priori protiv uvođenja sankcija Rusiji, iz razloga našeg iskustva kad su nama uvođene sankcije.

„Miloševićev režim su ojačale sankcije, a ojadile su građane. Ne vidim da su izmišljene hirurški precizne sankcije koje bi ciljale samo Putina ili oligarhe. Ali to nema veze sa mojom osudom ruske invazije na Ukrajinu. To nedvosmisleno osuđujem“, kazao je Ponoš.

Navodi da je po pitanju sankcija Rusiji i pre izbora govorio da je predsednik Srbije već zauzeo stavove koje će morati da realizuje nakon izbora.

„Neke stvari će dobiti na ubrzanju i možda će otići korak dalje nego što je potrebno“, kazao je Ponoš i istakao da su interesi Srbije na prvom mestu.

Takođe dodaje i da se ne sme izgubiti iz vida da je vlast tu računicu imala i pre izbora, „ali su je odložili da bi pobedili“.

Gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

 

Komentari

Vaš komentar