Sumnjivi potpisi Bihalijevog Ruskog manjinskog saveza, zloupotreba starog pečata

Parlamentarni izbori 25. mar 202220:18 > 20:2826 komentara

Posle zahteva RIK-a, opština Novi Beograd saopštila je da nije overila nijednu izjavu bilo kog birača koji podržava izbornu listu "Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin" i uz to najavila krivičnu prijavu protiv NN lica. CRTA traži da se hitno ispitaju navodi o falsifikovanim potpisima. Hoće li Ruski manjinski savez ostati na glasačkom listiću?

U ovom slučaju veliko „Z“ zvuči kao: „Zapitao se RIK da li su oni koji se predstavljaju kao stranka ruske nacionalne manjine svojeručno sebi dali podršku za učešće na izborima“? Zbog sumnje u deo od pet hiljada predatih potpisa, u proveru je uključena i Opština Novi Beograd, a tamo kažu: „Nismo overili nijedan potpis za Ruski manjinski savez“.

„Lice koje je navedeno kao ovlašćeni overitelj – Ivan Marić, nikada nije bio zaposlen u Upravi opštine. Pečat, koji je korišćen za overu izjave, a koju nam je RIK dostavio kao primer sporne izjave, bio je u upotrebi od maja do septembra 2005. godine, a ‘spaljen je’, tj. uništen komisijski 6. avgusta 2009. godine“, saopšteno je iz Opštine Novi Beograd.

Povezane vesti

„Svakako da bi RIK i Upravni sud trebalo da na razmatranje ponovo stave ove nove činjenice, da je moguće da je neko zloupotrebio pečat opštine Novi Beograd, i da su u stvari ti potpisi u ovom slučaju potpuno falsifikovani… A ako odemo ovako na izbore, to je još jedan pokazatelj da ni ovaj proces kandidovanja na izborima nije legalan po više osnova“, smatra politikolog Boban Stojanović.

Inače, i Gradska i Republička izborna komisija ovoj stranci nisu odobrile manjinski status, ali im je učešće na izborima dozvolio Upravni sud. Pre problematičnih potpisa za učešće na parlamentarnim izborima, utvrđeno je da je i za izbore u Beogradu, Ruski manjinski savez predao potpise od kojih je čak 75 odsto prikupljeno u Zemunu, gotovo svi birači potpisani su samo inicijalima, i opet je overitelj bio samo jedan notar. CRTA pita zašto ne reaguju policija i tužilaštvo?

„Na ovaj način malo po malo doprinosimo nepoverenju u izborne institucije, državu u rad tužilaštva i policije, jer su određeni politički akteri koji očigledno imaju vrlo dobru zaleđinu ostali nekažnjivi po zakonu“, ocenjuje programski direktor CRTE Raša Nedeljkov.

Za sada je u ovom slučaju jedino opština Novi Beograd najavila podnošenje krivične prijave protiv NN lica. Na izborima 2016. godine sedam izbornih lista pokušalo je prevaru sa falsifikovanim potpisima – a jedna je ostala na glasačkom listiću. Do 3. aprila ima još devet dana.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar