Zavetnici i Dveri pozivaju na formiranje bloka protiv uvođenja sankcija Rusiji

Parlamentarni izbori 13. apr. 202214:5981 komentara
Podeli:

Parlamentarne stranke Zavetnici i Dveri saopštile su da će udruženim snagama braniti državne i nacionalne interese, a saradnju su ozvaničili zajedničkim konferencijom za medije i pismom koje potpisuju lideri tih organizacija.

Tvrde da je na političkoj sceni na delu formiranje saveza između naprednjaka i dela stranaka okupljenih oko Stranke slobode i pravde koje, ocenjuju, dele isti program i ideologiju o unutrašnjoj i spoljnjoj politici Srbije.

Pročitajte još:

Dodaju da ih to zabrinjava i zbog toga pozivaju na šire „nacionalno okupljanje državotvornih snaga“.

"Mi smo danas ovde da pošaljemo poruku da, kao parlamentarni činioci, kao politički subjekti koji se ovih dana nalaze na velikom udaru, kako od prozapadne opozicije tako i od strane aktuelne vlasti, imamo obavezu da nastojimo da kroz našu saradnju sačuvamo vitalne državne ekonomske i nacionalne interese i da uložimo celokupan napor razgovarajući sa ostalim političkim i društvenim činiocima proširimo ovaj blok koji kaže: ne u naše ime i nikada sankcije Ruskoj Federaciji", izjavila je Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je objasnila da saradnja predstavlja formiranje zajedničke platforme i da se tu ne govori o koalicijama ili udruživanju mandata, već isključivo o udruživanju političkih snaga okupljenih oko istih vrednosti.

"Te vrednosti su - očuvanje suvereniteta, državotvornog pristupa, srpskog stanovišta i naravno spoljnopolitičke nezavisnosti kao i vojne neutralnosti", rekla je ona.

Naglasila je da će zajedno inicirati niz različitih aktivnosti i u parlamentu i u javnom i političkom životu kako bi se učvrstila pozicija srpske vojne neutralnosti i kako bi se Srbija definisala kao "ona država koja ne uvodi sankcije jer je i sama bila izložena sankcijama".

Boško Obradović
Izvor : N1

Boško Obradović je pozvao na jedinstvo svih političkih patriotskih snaga i formiranje zajedničkog bloka protiv uvođenja sankcija Rusiji.

"Srbiji je potrebna patriotska vlada koja će zaustaviti ovaj poguban spoljno-politički kurs koji ugrožava našu vojnu i političku neutralnost. Srbija nikada ne sme da bude na strani NATO i protiv Rusije", pročitao je Obradović deo pisma koje su potpisali Đurđević Stamenkovski i on.

Obradović istakao je da su Đurđević Stamenkovski i on na predsedničkim izborima zajedno imali devet odsto glasova, uz ocenu da predstavljaju "ozbiljnu političku snagu" okupljenu oko teme za koju imaju jedinstven stav.

"Imajući u vidu da aktuelna vlast menja spoljnopolitički kurs Srbije, stajući na stranu NATO-a i protiv Rusije, konstatujući da su za nekoliko meseci uvedene sankcije Belorusiji i tri puta glasano protiv Rusije u UN, smatrajući verovatnim da je sledeći korak uvođenje sankcija Rusiji, ističemo da je to bilo i biće 'Ne u naše ime' i da je apsolutna većina građana Srbije protiv toga", kazao je Obradović.

Ocenio je i da aktuelna Vlada Srbije, u tehničkom mandatu, "nema pravo da donosi takve dalekosežne odluke", kao i da su takve odluke "protiv nacionalnih i državnih interesa Srbije".

Prema njegovim rečima, sve parlamentarne i vanparlamentarne političke opcije koje su sa patriotskih pozicija nastupile na izborima 3. aprila, zajedno imaju više od 20 odsto biračkog tela koje je "na tim ideološkim linijama", kao i da se među biračima Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije nalaze birači koji ne bi podržali uvođenje sankcija Rusiji, ili predaju Kosova.

"Rodilo se nešto treće. Formiran je treći patriotski, suverenistički, zavetnički, nazovite ga kako god hoćete, ali definitivno jedan državotvorni blok koji drži do naših državnih i nacionalnih interesa na prvom mestu", naglasio je Obradović.

Istakao je da su oni otvoreni za sve stranke i vlasti i opozicije koje razumeju te probleme i naglasio da to nisu stranačka, već nacionalna i državna pitanja.

Sve vesti o izborima pročitajte na stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar