Raspisani parlamentarni i lokalni izbori, Vučić poručio – neka su vam srećni

Parlamentarni izbori 15. feb 202218:04 > 19:47101 komentara
Podeli:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raspisao je vanredne parlamentarne izbore u Srbiji za 3. april i doneo ukaz o raspuštanju Narodne skupštine. Ukaz stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku. Vučić je pozvao građane da učestvuju u izborima i u izbornom procesu. "Neka najbolji pobede. Poštovani građani Srbije, neka su vam srećni izbori", naveo je.

Prethodno je predsednik parlamenta Ivica Dačić u holu Doma Narodne skupštine potpisao odluku o raspisivanju izbora za odbornike skupština gradova i opština, takođe za 3. april. Lokalni izbori održavaju se u Boru, Beogradu, Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku i Sečnju.

Dačić će početkom marta, 90 dana pred istek madata Vučiću, raspisati i predsedničke izbore za isti dan.

Povezano:

Rokovi za izborne radnje počinju stupanjem na snagu ove odluke, i suštinski svi izborni rokovi i izborne radnje počinju u isto vreme da teku, rekao je Vučić. Izbore za narodne poslanike, sprovešće organi za sprovođenje izbora i ova odluka stupa na snagu trenutkom objavljivanja u Službenom glasniku, dodao je. Vučić je ocenio da je dosadašnji saziv Narodne skupštine uradio dosta, naročito po pitanju vladavine prava.

„Istovremeno pred nama su izbori za Narodnu skupštinu i za više loklanih samouprava. Pozivam građane da uzmu učešće u tim izborima, da kao zemlja pokažemo demokratski kapacitet i da pokažemo koliko je važno da prihvatimo planove i programe za budućnost, da pokažemo da bez obzira na različita mišljenja i planove – ta mišljenja i te planove možemo da iznosimo na civilizovan način, poštujući jedni druge. I potpuno siguran sam da će ovo biti još jedan korak u demokratsku i evropsku budućnost Srbije“, rekao je Vučić zahvaljujući Vladi i poslanicima za koje kaže da su mnogo drugih važnih poslova obavili, naročito po pitanju ekonomskog napretka i održavanja pune političke i ekonomske stabilnosti zemlje.

Onima koji budu pobedili želim da Srbiju vode na najbolji mogući način, rekao je aktuelni predsednik.

„Pred nama je nešto više od 45 dana ozbiljne, uveren sam zanimljive i odgovorne političke kampanje. Građani Srbije, učestvujte u izborima i izbornom procesu, jer to će da očvrsne i ojača demokratske kapacitete naše Srbije. Siguran sam da će ljudi u Srbije umeti da odaberu najbolje. Neka najbolji pobede. Poštovani građani Srbije, neka su vam srećni izbori“, zaključio je Vučić, obraćajući se iz zgrade Predsedništva.

Najavljeno je ranije i da će se sednica Republičke izborne komisije održati u 19 časova.

Pogledajte pregled parlamentarnih izbora od 1990. pa do danas. Autorka Vanja Đurić.

 

 

Komentari

Vaš komentar