Ujedinjeni za pobedu: Da žene sledeći 8. mart dočekaju u slobodnijoj zemlji

Parlamentarni izbori 08. mar 202213:59
Podeli:
Izvor: FoNet/Milica Vučković

Predstavnici koalicije Ujedinjeni za pobedu saglasili su se da se za prava žena treba boriti svakog dana i poručili da se nadaju da će Međunarodni dan žena iduće godine žene dočekati u slobodnijoj zemlji.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da žene treba da imaju veću ravnopravnost jer su, kako navodi, posvećenije, stabilnije i bolje od muškaraca.

Pročitajte još

„Pola neba, pola zemlje, pola moći – to je jedan od slogana koji je dugo u Evropi a koji govori da svet treba da bude podeljen, ravnopravan izmedju muškaraca i žena. Ja se lično zalažem da bar 51 odsto pripadne ženama, jer su posvećenije, stabilnije i bolje od nas muškaraca“, rekao je Đilas novinarima.

On je čestitao Međunarodni dan žena i poželeo da taj praznik iduće godine dočekaju u slobodnijoj zemlji, gde će se narod izboriti protiv zlostavljanja o kome sve više žena javno priča.

Tepić: Žene u našoj koaliciji razmišljaju svojom glavom

Potpredsednica SSP i nosilac liste Ujedinjeni za pobedu Srbije Marinika Tepić rekla je da žene u toj koaliciji misle svojom glavom i da su ostale dosledne u razmišljanju svojom glavom, za razliku od žena koje su članice vladajuće koalicije.

Ona je podsetila da su u prethodnom sazivu Skupštine poslanice vladajuće stranke inicirale Žensku mrežu, za koju se kasnije ispostavilo da je u pitanju projekat. Tepić je navela da je u okviru te mreže napravljen dogovor da žene budu solidarne, jedna uz drugu bez obzira kojim partijama pripadaju, ali da to nije zaživelo, jer žene u skupštini nisu reagovale „ni kada su druge žene fizički napadane“.

Ona je rekla da Vlada Srbije nikada nije imala više žena u svom sastavu, a da su te žene tu formalno „imenom i prezimenom“, ali da funkcionalno nisu uradile ništa.

Lipovac Tanasković: Bunimo se protiv žena u Skupštini koje ne čine ništa da ženama bude bolje

Potpredsednica Narodne stranke Marina Lipovac Tanasković kazala je da su žene u Srbiji većinsko stanovništvo, ali da se njihov glas ne čuje često i ne čuje se na mestima na kojima se odlučuje.

„Žene su se izborile u Srbiji za pravo glasa 1946. godine i bilo je potrebno 85 godina da imamo 40 odsto žena u Skupštini Srbije – nikad više, ali u proteklih nekoliko godina ništa se nije promenilo“, rekla je ona i dodala da je bitno da se obeležava Međunarodni dan žena.

Ona je navela da je današnji praznik i dan pobune i da se „bunimo protiv žena koje sede u Skupštini i ne čine ništa da ženama u Srbiji bude bolje“.

Lipovac Tanasković je pozvala sve žene da glasaju 3. aprila i da ne budu pasivni posmatrači.

Manojlović: Žene i dalje imaju nejednaka radna prava

Potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović rekla je da su se žene poslednjih decenija izborile za poboljšanje ženskih prava, ali da je još mnogo posla ispred njih.

„Imamo institucije, imamo zakone, imamo uredbe – imamo sve, ali nemamo ništa. Institucije su samo fasada, a zakoni su forma“, rekla je Manojlović.

Prema njenim rečima, žene su dobile više prekršajnih prijava tokom nedavnih protesta i platile su veću cenu tokom pandemije koronavirusa, ali i da su ponele veći teret brige o kući i porodici.

„Žene i dalje imaju nejednaka radna prava i mi podržavamo sve ženske inicijative civilnog sektora koje se zalažu za to da se radna prava žena poboljšaju“, kazala je ona.

Dodala je da će se ta koalicija zalagati za unapređenje položaja penzionerki.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar