Skupština i Vlada na čekanju zbog Trnovca – hoće li se izbori, napokon, okončati

Podeli:

Aprilski parlamentarni izbori još nisu okončani, jer se čekaju rezultati glasanja na biračkom mestu u Velikom Trnovcu. Tu se izbori ponavljaju u četvrtak, po četvrti put. Za to vreme Skupština i Vlada su na čekanju.

Trnovit put do završetka glasanja u Velikom Trnovcu. Borba se i dalje vodi između SPS-a i albanske zajednice. Socijalisti poručuju da ne mogu da glasaju mrtvi, što su utvrdili, kako kažu, samo na ovom biračkom mestu.

POVEZANE VESTI:

„609 glasova je potrebno toj listi da dobije izbore i niko neće ni jednog birača koji pristupi glasanju da vrati ili da mu oduzmu to pravo. A da li imaju 609 birača to je pitanje za njih, zašto bi upisivali mrtvog čoveka da glasa ako je sve u redu, tamo nema Srba u biračkom spisku to je etnički čista sredina, sve su upisani Alabanci, 1.089 birača su Albanci i u čemu je tu problem“, kaže koordinator RIK-a za Pčinjski okrug Veljko Odalović (SPS).

Problem je što birački odbor ne radi svoj posao, objašnjavaju u RIK-u, koji je pokušao da pomogne da se proces privede kraju.

„Birački odbor je organ, u ovom slučaju državni, on je u obavezi da sprovede glasanje na tom biračkom mestu. To što imamo situaciju suprotstavljenih zainteresovanih strana po pitanju mandata prvi put se dešava, obično se glasa dva puta, sada se glasa četvrti put i nadamo se da će u četvrtak svi shvatiti značaj izbora i da ćemo moći da ih završimo i konstitituišemo Skupštinu pa Vladu“, rekao je predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević.

„Da ne zavisi jedan mandat od glasanja u Velikom Trnovcu, ja sam siguran da bi se glasanje odavno završilo. Ne sme se napraviti kompromis oko procedura i oko zakona. Političke stranke mogu da naprave kompromis da normalno komuniciraju i u skladu sa procedurom normalno obavljaju posao, ne sme da se trguje tim mandatom. Članovi biračkog odbora moraju da shvate da su plaćeni da obave taj posao u skladu sa procedurama“, objašnjava izvršni direktor CeSID-a bojan Klačar.

Kada se glasanje završi teče rok od mesec dana da se formira parlament. Parlament je neophodan za demokratsko funkcionisanje društva i napredovanje Srbije, tvrde učesnici konferencije „Demokratija, minimalni konsenzus“.

„Parlament je jezgo finkcionalne demokratije na njega čekate tri meseca već. Svi očekujemo da parlament bude uskoro formiran, da će se u njemu voditi debata, podsetiću da je Nemačka uvela ciljane sankcije Rusiji i da očekuje da se Srbija tome pridruži na taj način će i napredovati ka Evropskoj uniji“, kaže ambasador Nemačke Tomas Šib.

„Sprema se novi izveštaj za Srbiju, debata u Evropskom parlamentu je burna, ali postoji kultura debate, zato je parlament neohodan, pregovori su dugi, niko ih je ne bojkotuje, ne izlazimo na ulicu, trudimo se da odluke donesemo, a ne da ih ne donesemo“, rekao je poslanik Evropskog parlamenta i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Nakon što u Srbiji bude konstituisan parlament, počinje da teče rok od tri meseca u kojem mora da se izabere i Vlada Srbije. Sa odugovlačenjem glasanja u Velikom Trnovcu krajnji rok za sklapanje nove Vlade sada može biti i kraj oktobra.

Komentari

Vaš komentar