S kim će SNS da formira vlast? Socijalisti čekaju poziv i „prizivaju“ 2012.

Parlamentarni izbori 06. apr. 202219:1218 komentara
Podeli:

Dok traje bitka za Beograd, predsednici naprednjaka i socijalista još nisu progovorili ni reč o eventualnom nastavku saradnje na republičkom nivou. Za sada je samo Zorana Mihajlović otvorila temu da Ivica Dačić neće biti premijer. Dugogodišnji dopisnik Bete iz Brisela Dragan Blagojević kaže za N1 da bi proruski predsednik Vlade poremetio odnose i u Srbiji i u vladajućoj SNS, a bio bi i loša poruka za EU.

„Možda se u Srbiji ne zna ko će biti predsednik, ali mislim da se dobro zna ko će biti premijer“, poručio je nakon izbora 2012. Ivica Dačić.

Priziva li, u poslednja 72 sata, lider socijalista u sećanje reči kojima je pre deset godina ozvaničen početak ljubavi sa naprednjacima? Pitali smo Dačića da li trenutno sa Vučićem razgovara o ponudi sa bilborda – ne odgovara. A o toj opciji prva progovorila Zorana Mihajlović.

POVEZANE VESTI:

"Ja ne znam da li ću ja da budem u Vladi, ali sam negde potpuno sigurna...U jednu stvar sam sigurna ko neće biti premijer - neće biti premijer Ivica Dačić", rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Dok Vučić odlučuje koliko i čijih poslanika da doda na svojih 120, za javnosti već obećanu stabilnu Vladu, polemika o mandataru vodi se na nižim nivou.

"Moja koleginica Zorana Mihajlović se isto kao i ja ne pita ništa, niti može da odlučuje da li će novi premijer Srbije biti Ivica Dačić. To će odlučiti naši predsednici partija", poručio je potpredsednik SPS-a Novica Tončev.

Postavljanje Ivice Dačića, koga svi smatraju pro-ruskim političarem, na čelo Vlade, poremetilo bi odnose u Srbiji i u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, smatra dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević.

"Objektivna činjenica je da je u ovoj situaciji teško verovati da bi Dačić mogao biti premijer sa ovakvim političkim profilom i programom, to je ono što je teško zamislivo, a to bi bila, ako ne izazov, loša poruka ljudima iz EU", smatra Blagojević.

A socijalisti odgovor na svako pitanje o produžetku partnerstva sa naprednjacima započinju pričom o istorijskom rezultatu Vučića na predsedničkim izborima, zarez, tu smo i čekamo.

"Na njima je da odluče s kim će dalje da budu u koaliciji, a mi smo spremni da dalje nastavimo saradnju s njima ukoliko nas budu pozvali", rekao je Nikola Nikodijević iz SPS-a.

Priziva li u poslednja 72 sata, lider naprednjaka u sećanje poruke koje je u izbornoj noći 2016. razmenio sa Dačićem? "Čestitam ti", "I ja tebi, doviđenja, laku noć."

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar