Kada će biti poznati konačni rezultati izbora i raspodela poslaničkih mandata

Parlamentarni izbori 31. maj 202216:171 komentar
Podeli:
veliki trnovac glasanje n1
Izvor: N1

Prigovor koji je Koalicija Albanaca Doline podnela na drugo ponovljeno glasanje u Velikom Trnovcu može da odloži objavljivanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora i do 15. juna, a od ishoda glasanja na biračkom mestu broj 6 u bujanovačkoj opštini zavisi i raspodela poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Za donošenje odluke Opštinska izborna komisija (OIK) ima rok do četvrtka (2. jun), odnosno 72 sata od podnošenja prigovora.

Povezane vesti:

Lokalni bujanovački portal navodi da albanska koalicija traži poništavanje izbora zato što je omogućeno glasanje osobi bez ličnih dokumenata. Navodno, u biračkom spisku je potpis glasača da je glasao, a na to nije imao pravo jer nema dokumenta.

Prema drugoj nezvaničnoj verziji, ponavljanje izbora se zahteva zato što je birač koji je glasao van biračkog mesta navodno tokom izbornog dana ponovo došao da glasa na biračkom mestu.

Član Republičke izborne komisije (RIK) ispred koalicije „Moramo“ Minja Đokić objašnjava u razgovoru za portal N1 da podnosilac prigovora, u slučaju da on bude odbijen, ima pravo da u roku od 72 sata podnese prigovor RIK-u, kao drugostepenom upravnom organu.

„RIK takođe ima rok od 72 sata da odluči o prigovoru, a odluka se donosi prostom većinom. Ako prigovor ponovo bude odbijen, onda albanska koalicija ima 72 sata da uloži žalbu Upravnom sudu. Nakon toga RIK je u obavezi da u roku od 24 sata spise predmeta dostavi Upravnom sudu, koji odlučuje u roku od 72 časa“, naglašava Đokić.

Izvor : Republička izborna komisija (RIK)

Podsetimo, na drugi put ponovljenim izborima 27. maja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu Koalicija Albanaca Doline dobila je 598 glasova, što je za 12 manje od broja glasova koji im je bio potrebno za osvajanje poslaničkog mandata.

To su bili treći izbori na ovom biračkom mestu u nepuna dva meseca. Izbori od 3. aprila poništeni su nakon žalbe albanske koalicije Upravnom sudu, a ponovljeni izbori 28. aprila oboreni su po prigovoru SPS.

Komentari

Vaš komentar