Nazire li se kraj izborne sage: Žalba albanske koalicije stigla u Upravni sud

Parlamentarni izbori 15. jun 202214:211 komentar
Podeli:
veliki trnovac glasanje n1
Izvor: N1

Žalba Koalicije Albanaca Doline na odluku Republičke izborne komisije (RIK) da odbije njihov zahtev za poništavanje izbora u Velikom Trnovcu stigla je u utorak u Upravni sud, saznaje portal N1 u Republičkoj izbornoj komisiji.

Upravni sud ima rok od 72 sata da odluči o žalbi na odluku RIK, koji je prošlog četvrtka odbacio prigovor koalicije koju predvodi Šaip Kamberi kao neosnovan. Zahtev Koalicije Albanaca doline o ponavljanju izbora na biračkom mestu u Velikom Trnovcu prethodno je odbila Opštinska izborna komisija u Bujanovcu.

Povezane vesti:

Ukoliko Upravni sud odbije žalbu albanske koalicije biće iscrpljena sva pravna sredstva kojima raspolažu učesnici izbora, a Republička izborna komisija moći će konačno da proglasi ukupne rezultate parlamentarnih izbora održanih još 3. aprila.

Tada će početi da teče rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice Narodne skupštine, na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika. Zakonski rok za izbor premijera i njegovog kabineta je tri meseca od dana kada je konstituisan parlament Srbije, a prvi korak u tom procesu su formalne konsultacije predsednika Srbije sa predstavnicima svih poslaničkih grupa.

Izvor : Republička izborna komisija (RIK)

Podsetimo, na drugi put ponovljenim izborima 27. maja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu Koalicija Albanaca Doline dobila je 598 glasova, što je za 12 manje od broja glasova koji im je bio potrebnih za osvajanje poslaničkog mandata.

To su bili treći izbori na ovom biračkom mestu u nepuna dva meseca. Izbori od 3. aprila poništeni su nakon žalbe albanske koalicije Upravnom sudu, a ponovljeni izbori 28. aprila oboreni su po prigovoru Socijalističke partije Srbije.

Komentari

Vaš komentar