Moramo: U fokusu obrazovnog sistema mora da bude učenik

Parlamentarni izbori 22. mar 202212:505 komentara
Podeli:
škola tabla sunđer učionica
Izvor: N1

Koalicija Moramo zalaže se za poboljšanje obrazovanja u Srbiji, posebno za pripremanje učenika za primenu naučenog u praksi i modernizaciju obrazovanja, da u fokusu obrazovnog sistema bude učenik.

Kandidat za gradonačelnika Dobrica Veselinović kazao je novinarima da se on zalaže za osnaživanje i veće uvažavanje glasova nastavnika i roditelja.

Pročitajte još

Na predstavljanju plana za obrazovanje te koalicije u Beogradu, Veselinović je ocenio da se trenutno nedovoljno uključuju u procese donošenja odluka nastavni kadar, stručna i tehnička lica koja obezbeđuju svakodnevno funkcionisanje škola, kao i roditeljsko-nastavnički saveti i đački parlamenti.

Prema njegovim rečima, u školama najpre treba menjati infrastrukturu, a zatim obezbediti da se udžbenici plaćaju iz budžeta Grada Beograda.

Veselinović je dodao da treba bolje opremiti školske biblioteke, jer mnoga mesta nemaju u blizini škola ogranak gradskih biblioteka i zbog toga je školska biblioteka učenicima neophodna.

Članica Ne davimo Beograd Jelena Vasiljević rekla je da u fokusu obrazovanja treba da bude učenik, odnosno da je neophodna modernizacija obrazovanja i uvođenje savremenih rešenja i pristupa u izvođenju nastave.

Ona je navela da se koalicija zalaže za smanjenje broja učenika u odeljenjima, ali da se reformiše nastavni plan i da se značajno finansijski ulaže u vrtiće škole – pre svega u plate prosvetnih radnika.

Članica Otvorene građanske platforme „Akcija“ Jelena Jevrić ocenila da je neophodno da se poveća broj stručnih saradnika.

„Škola je, pored obrazovne, i vaspitna institucija. Ne može jedan psiholog, pedagog i defektolog pomoći svakom od 1.000 đaka u jednoj školi“, navela je ona.

Ona je kazala da u školama treba da postoji samo prva smena, ocenjujući da je previše da učenici iz druge smene dolaze kući u 20 sati.

Kako je dodala, u školi bi trebalo da đaci uče i završe domaći, a da kod kuće imaju slobodno popodne koje bi provodili sa porodicom.

Jevrić je kazala da je neophodno unaprediti školski prevoz, jer mnogi učenici iz ruralnih sredina nemaju adekvatan i dobro uređen prevoz, a do škole putuju do 20 kilometara.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar