Lutovac: Odvojeni poslanički klubovi – ne zbog raskola, takav je bio dogovor

Izbori 2022 15. maj. 202214:22 > 18:4424 komentara
Podeli:
zoran lutovac n1
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da će partije koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije samostalno imati odvojene poslaničke grupe u Skupštini i napomenuo da to nije rezultat bilo kakvog raskola, već da je takav dogovor u okviru koalicije bio postignut pre izbora.

Lutovac je na sednici Glavnog odbora DS naveo da je to važno zbog toga što su članice koalicije ipak partije sa različitim programima, a u nekim slučajevima i sa različitim ideologijama, ali i zbog toga što se uz posebne poslaničke klubove dobija i više vremena za izlaganje u Skupštini.

Povezane vesti

On je rekao da, u pogledu delovanja van parlamenta, DS može ili samostalno da deluje ili da se stvori programska koalicija ili savez koordiniranog delovanja.

Moguće je i stvaranje ideološkog saveza bliskih partnera koji bi osim bliskih socijaldemokratskih partija uključivao i liberalne partije ili stvaranje „najšireg mogućeg saveza umerenih političkih opcija širokog spektra“, ocenio je Lutovac.

On je ukazao, „s obzirom na to u kakvoj državi živimo“, da će morati da se ide ka poslednoj opciji, odnosno ka potpunom ukrupnjavanju i „frontalnom sukobljavanju sa onima koji sprečavaju da Srbija postane normalna država“.

Kao neposredne političke ciljeve DS-a, Lutovac je naveo borbu za univerzalne ideje i vrednosti, borbu za poštene izborne uslove i medije, borbu u parlamentu protiv donošenja loših zakona koji nisu u javnom interesu ili onih koji su čak protiv javnog interesa. Zalagaće se i za kontrolu izvršne vlasti i „borbu za bolju DS“, „otvaranje za nove ljude i ideje“ i borbu za jasnije socijaldemoktratsko profilisanje DS.

Lutovac je istakao da je DS zadovoljna brojem osvojenih poslaničkih mesta na izborima u okviru koalicije, ocenivši da je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije morala da ostvari bolji rezultat i pored mnogobrojnih nepravilnosti u izbornom procesu.

Poseban poslanički klub Demokratske stranke

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac rekao je za N1 da će Demokratska stranka u parlamentu imati poseban poslanički klub – što će poslanicima omogućiti da imaju više vremena da iznose svoje stavove. Najavio je i da će njegova stranka biti oštra opozicija SNS.

„Borićemo se protiv loših zakona, predlagati dobre zakone i ukazivati na obaveze koje se ne ispunjavaju, a trebalo bi da se ispunjavaju“, kazao je Lutovac.

Na pitanje N1 da li će Demokratska stranka možda da podrži predsednika Aleksandra Vučića ukoliko se okrene ka Zapadu, on je rekao da „Vučić nema šta da se okreće bilo gde“.

„Aleksandar Vučić ima obavezu da sprovodi politiku koja je utvrđena i Ustavom i političkim dokumentima, a oni kažu da smo mi posvećeni evropskim integracijama, mi smo stoga i doneli deklaraciju o posvećenosti evropskim vrednostima, prema tome nikakav zaokret ne treba da radi, on samo treba da sprovodi ono što je njegova dužnost i obaveza, a to je da sprovodi politiku koja nas vodi ka pravim evriontegracijama“, poručio je Lutovac.

Komentari

Vaš komentar